Szampańskie koktajle

Szampan. Lekko wytrawne, albo półwytrawne wino z najszlachetniejszych gatunków winorośli, o barwie od słomkowej do złocistej, w którym tańczą tysiące rozkosznych bąbelków. Jest takie radosne w swej istocie! Eleganckie, wykwintne i drogie. Szampanem mają prawo nazywać się wyłącznie wina wyprodukowane w wyselekcjonowanych winnicach francuskiej Szampanii. Wszystkie inne, choćby były najlepsze, są tylko winami musującymi. Nic więc dziwnego, że szampan to wino na specjalne okazje. Na te właśnie okazje, a szczególnie na karnawał, proponuję Wam koktajle na bazie tego niezwykłego wina.

Receptury są opracowane na 1 kieliszek, a szampana można zastąpić białym, wytrawnym winem musującym.

Klasyczny koktajl z szampanem

Składniki:1 kostka cukru brązowego, 15 ml Angostury (gorzkiej wódki z  Trynidadu i Tobago zawierającej od 23 do 48% alkoholu o ciemnoczerwonej barwie, produkowanej na bazie rumu i destylatów ziołowych), 15 ml koniaku, wytrawny szampan.

Przygotowanie: Umieść kostkę cukru w wysokim kieliszku do szampana i zalać Angosturą. Dodać koniak i dopełnić schłodzonym szampanem. Przybrać twistem z plasterka pomarańczy.

Kir Royal

90 ml wytrawnego szampana, 10 ml Créme de Cassis (likieru z czarnej porzeczki) dokładnie wymieszać.

Mimosa

Wymieszać 90 ml wytrawnego szampana, 60 ml soku pomarańczowego i 10 ml syropu Grenadine (słodkiego syropu z owoców granatu).

Champagne polonaise (Szampan polski)

Nalewać warstwami do wysokiego kieliszka – 120 ml wytrawnego szampana, 15 ml brendy z czarnej porzeczki (może być inna wódka o podobnym smaku) i łyżeczkę likieru miodowego – Krupniku. Schłodzić.

Mellini

Składniki: 20 ml wódki, 20 ml likieru z melona, 10 ml soku żurawinowego, 10 ml soku z jabłek, wytrawny szampan.

Przygotowanie: Wódkę, likier z melona i sok dokładnie wymieszać, przelać do kieliszka i dopełnić szampanem.

Rossini

Składniki:100 ml szampana, kilka świeżych truskawek

Sposób przygotowania: Umyte truskawki przekroić na pół i zmiksować. Puree umieścić w wysokim kieliszku do szampana. Uzupełnić szampanem, przybrać kawałkami truskawek.

Bellini

Składniki: 2 dojrzałe świeże brzoskwinie (ewentualnie połówki brzoskwiń z puszki), 200 ml schłodzonego szampana.

Przygotowanie: Brzoskwinie zmiksować na gładki mus, przełożyć do wysokiego kieliszka i dopełnić szampanem w proporcji – 1 część musu brzoskwiniowego na 2 części szampana.

Shanghai fizz

Składniki: 20 ml soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, 35 ml ginu 15 ml likieru z liczi, różowy szampan (wyjątkowo!), do dekoracji płatki z białej orchidei.

Przygotowania: W shakerze dokładnie wymieszać sok z limonki, syrop cukrowy, gin, likier z liczi. Przelać do wypełnionej lodem wysokiej szklanki koktajlowej i dopełnić szampanem. Przybrać płatkami z białej orchidei.

Imbirowy

Składniki: 100 ml wytrawnego szampana, 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki imbiru z syropu, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka ginu.

Przygotowanie: Szampana schłodzić. Imbir rozdrobnić, zalać ginem i odstawić na 3 min. Pomarańcze umyć, przekroić na połówki, odkroić plaster do dekoracji, z reszty wycisnąć sok. Sok zmieszać z ginem i imbirem, wymieszać, rozlać do wysokich, koktajlowych szklanek i uzupełnić szampanem. Podawać z kostkami lodu.

Słodki Jędruś

Składniki: 20 ml likieru Malibu, 20 ml wódki brzoskwiniowej, 20 ml soku z limonki, wytrawny szampan.

Przygotowanie: Wszystkie składniki poza szampanem wymieszać w shakerze, przelać do wysokiego kieliszka dopełnić szampanem i kostkami lodu.

Don’t Stop

Wymieszać: 30 ml ciemnego rumu, 30 ml soku z ananasa, 20 ml soku z limonki, 1/2 łyżeczki cukru pudru, wytrawny szampan.

Irish Celebration

Wymieszać: 40 ml whisky, 10 ml likieru miętowego, 20 ml wytrawnego szampana.

French

Wymieszać: 50 ml koniaku 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru pudru, wytrawny szampan.

Scretch Me

Wymieszać w shakerze 40 ml pieprzówki i 90 ml wytrawnego szampana.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …