Maliny są najbardziej aromatycznymi i lubianymi owocami, wykorzystywanymi w ziołolecznictwie i kosmetyce oraz nieocenione do przygotowania wspaniałych przetworów kulinarnych.
Malina znana i uprawiana jest niemal na całym świecie. W Polsce jest rośliną pospolitą, dziko rosnącą w lasach, jak również uprawianą w przydomowych ogrodach. Wyróżnia się wiele odmian malin różniących się kolorem i wielkością owoców – od najbardziej znanych purpurowych poprzez białe, żółte czy pomarańczowe. Najbardziej aromatyczne są odmiany dziko rosnące, zawierają one również więcej wartościowych substancji czynnych.
W ziołolecznictwie przydatne są suszone owoce maliny, zbiera się je przy suchej pogodzie, po obeschnięciu rosy. Owoce na susz powinny być bardzo dojrzałe. W warunkach domowych można uzyskać suszone owoce maliny, które początkowo suszymy w temp. do 40°C, a następnie w około 60°C. Prawidłowy susz owoców maliny powinien mieć kolor zbliżony do świeżych owoców.
Malinowa multiwitamina. Zawierają witaminę C tzw. witaminę młodości, A, B1, B2, K i PP, jak również sole mineralne (przede wszystkim związki żelaza i miedzi oraz manganu i magnezu), kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy, salicylowy), cukry (w postaci glukozy, fruktozy i sacharozy), związki śluzowe, antocyjany i pektyny.
Potwierdzono naukowo jej właściwości antyoksydacyjne, wspomagające usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu. Występujący w malinie kwas elagowy posiadający właściwości antybakteryjnie i antywirusowo powoduje uodpornienie organizmu oraz spowolnienie rozwoju chorób wirusowych. Polecana jest również w dietach i kuracjach odchudzających działając wspomagająco na metabolizm poprzez oczyszczanie organizmu z toksyn. Malina polecana jest przy przeziębieniach. Malinowa herbatka rozgrzewająca. Zalewamy szklanką wrzątku 2 łyżki owoców, parzymy pod przykryciem 15 min. i pijemy 2-3 razy dziennie po szklance, podczas przeziębienia lub grypy. Po wypiciu warto zjeść te smaczne i zdrowe owoce.
Maliny znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce, doskonale nawilżają, wygładzają, ujędrniają i zmiękczają skórę. W warunkach domowych jesteśmy w stanie sami przygotować maseczkę ze świeżych malin odblokowującą pory i redukująca zaskórniki. W tym celu potrzebujemy garść świeżych rozgniecionych malin wymieszanych z łyżką miodu i jednym żółtkiem. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz na ok. 20 min, a następnie zmywamy ciepłą wodą.
Liście maliny posiadają właściwości przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne. Pomagają w dolegliwościach kobiecych, zaburzeniach miesiączkowych. Regulują pracę układu pokarmowego. Polecane są również przy biegunkach oraz do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Herbatka z liści malin. 1 łyżkę liści zalewamy wrzątkiem na 1/2 szklanki, odstawiamy pod przykryciem, po ok. 15 min nadaje się do picia. Z odpowiednio przefermentowanych liści malin uzyskuje się herbatę zieloną malinową. Pije się również herbatę z liści wraz z młodymi pędami zwaną malinowym chruśniakiem.
Malinowe wina i nalewki. Na zimę warto przyrządzić maliniaka kurpiowskiego. Jest to jeden z najbardziej aromatycznych miodów domowych o oryginalnym bukiecie i przyjemnym smaku. Do jego przygotowania potrzebujemy: 3/4 l soku z malin (najlepiej leśnych), 1 l miodu, 1,75 l przegotowanej źródlanej wody, drożdże winne najlepiej typu Malaga lub Tokaj oraz pożywkę. Na początku należy przygotować matkę drożdżową zgodnie z umieszczonym na opakowaniu przepisem. Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić i wlać do gąsiora, następnie dodać sok malinowy oraz przygotowane drożdże i pożywkę. Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i umieszczamy w pomieszczeniu o temp. ok. 18-20oC na ok. 2-3 miesiące. Po tym czasie miód należy zlać znad osadu i odstawić na kolejne 4-5 miesięcy, a następnie przefiltrować i przelać do butelek. Damski likier malinowy. Z dojrzałych owoców wycisnąć sok, na każdą szklankę soku dodać szklankę cukru. Wszystko włożyć do garnka i zagotować, powstanie gesty syrop, po przestudzeniu dolać tyle wódki 40%, ile było soku. Przelać do szklanego słoja, wymieszać i odstawić na tydzień. Po tym czasie przelać do butelek, dobrze zakorkować i odstawić jeszcze na 3 tygodnie. Tak przygotowane mikstury idealnie nadają się jako lekarstwo na przeziębienie, czy poprawę humoru.