Nie ulega wątpliwości, że kartofel króluje na polskich stołach. Co o nich wiemy? Należą do rodziny psiankowatych – tej samej, do której zalicza się m.in.: pomidory, paprykę, bakłażany, ale także tytoń. Ziemniaki, warto wiedzieć, że określenie to odnosi się zarówno do całej rośliny jak i podziemnej bulwy, pochodzą z Ameryki Płd. i dziś są czwartą co do wielkości uprawą na świecie. W Polsce znane są pod wieloma nazwami lokalnymi np. bulba – (Lwów), kartofel (z niem. Kartoffel) – głównie na Śląsku, ale i w innych regionach, pyra – w Wielkopolsce, grula – na Podhalu, bulwa – na Kaszubach, kompera – w języku łemkowskim, swapka – na Orawie.
Kartofle głównie podaje się jako dodatek do dań mięsnych, ale ja namawiam was, żebyście wypróbowali zupełnie inne, smakowite potrawy z ziemniaków.
Kremowa zupa
Składniki: 30 dag ziemniaków, 1 szklanka posiekanego selera naciowego, 1 kg selera korzeniowego, 3 duże szalotki, 5 dag masła, 1,25 l bulionu drobiowego (może być z kostki), 1,5 łyżeczki świeżego tymianku, 1/2 szklanki śmietany kremówki.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Roztopić masło w rondelku. Wrzucić seler naciowy, dusić pod przykryciem 3 min. Dodać szalotki i smażyć 3 min. bez przykrywania. Dodać seler korzeniowy i ziemniaki, wlać bulion i wsypać tymianek. Szybko zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 60 min. Ostudzić, zmiksować ze śmietaną na gładką masę i szybko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać w miseczkach, ozdobioną listkami selera naciowego lub posypaną siekanymi ziołami.
Kiszka ziemniaczana
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 30 dag boczku lub słoniny, 2 jajka, ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, jelito jak na kiszkę.
Przygotowanie: Ziemniaki, wymyć, obrać i zetrzeć na tarce. Boczek (słoninę) pokroić w cienkie paski i usmażyć na skwarki. Tłuszczem razem ze skwarkami zalać ziemniaki, dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Jelito podzielić na 25-30 cm kawałki, napełnić masą ziemniaczaną do 2/3 objętości. Końce mocno zawiązać, nakłuć. Piec 1,5 godz. w temperaturze ok. 180°C. W czasie pieczenia obracać
Ziemniaczane kiełbaski są bardzo smaczne z grilla ze zsiadłym mlekiem.
Prażucha
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1/2 kg mąki, olej lub słonina do smażenia, cebula.
Jako dodatek – 1/2 kg kiszonej kapusty.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie odlać połowę wody, dodać mąkę i gotować jeszcze 5 min. pod przykryciem. Następnie utłuc ziemniaki z mąką na jednolitą masę.
Cebulę drobno posiekać, słoninę pokroić jak na skwarki, usmażyć.
Kapustę opłukać pod zimną wodą, odsączyć, przesmażyć na oleju.
Łyżką nakładać ziemniaczana prażuchę formując na kształt dużych placków lub klusek, polać tłuszczem ze skwarkami. Podawać z kapustą.
Ziemniaki faszerowane:
Składniki: 8 dużych ziemniaków jednakowej wielkości, 30 dag polędwicy wieprzowej lub wołowej, kilka łyżek wytrawnego, czerwonego wina, olej do smażenia, 1 papryczka pepperoni, 3 ząbki czosnku, 15 dag startego, podwędzanego sera, 12 dag czarnych porzeczek (mogą być mrożone lub z konfitur), 8 cienkich plasterków szynki, majeranek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ziemniaki umyć i obgotować ze skórką przez 15 min. W tym czasie przygotować nadzienie: mięso pokroić w paski, przesmażyć na oleju, podlać winem, dodać ser, porzeczki, posiekaną papryczkę, roztarty czosnek i majeranek. Smażyć przez 2 min. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przestudzić, odciąć czubki. Wydrążyć miąższ, następnie napełnić farszem, przykryć plasterkiem szynki i przyłożyć odcięty czubek. Zawinąć folią aluminiową i piec 15 min. w piekarniku o temperaturze 160°C.