Dynia pana Poirot’a

Kiedy widzę dynię przypomina mi się mój ulubiony detektyw Herkules Poirot, który postanowił, że na emeryturze zajmie się hodowlą dyń. Jego ambicją było wyhodowanie dyni… kwadratowej! Zważywszy jednak na to, jak ciekawe kształty mają dynie ozdobne nie wydaje się niemożliwe. A tak poważnie to dynia jest bardzo smacznym i zdrowym warzywem. Ma łagodny smak, jest lekko strawna i niskokaloryczna. Można ją gotować, piec, marynować, dodawać do zup, ciasta, sosów i tysiąca innych potraw.  Teraz właśnie jest najlepszy czas, aby zmierzyć się z dynią.

Kremowa, pikantna zupa z dyni

Składniki: 1 dynia (ok. 3 kg), szklanka wody, 1/2 szklanki mleka, 5 łyżek śmietany 18%, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 kostka bulionowa, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 2 łyżki sosu sojowego, płatki migdałowe do posypania.

Przygotowanie: Dynię obrać, oczyścić z pestek, pokroić na małe kawałki, zalać wodą, mlekiem, dodać kostkę bulionową, czosnek, w całości listki laurowe i ziele angielskie. Gotować około 30 min. Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Przestudzić, zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę i jeszcze raz zagotować. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.

Do kremu z dyni można podać grzanki natarte czosnkiem.

Dyniowe kotlety

Składniki: 1 dynia (1,5 kg), 4 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki pestek z dyni, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, sól do smaku, 3 łyżki tartej bułki, mąka, oliwa lub olej do smażenia.

Przygotowanie: Dynie obrać, oczyścić z pestek. Miąższ zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać obrane pestki, orzechy, zmiażdżony czosnek i sól, wymieszać z rozmąconym jajkiem. Następnie dodać tyle tartej bułki, aby uzyskać gęstą, jednolitą masę. Uformować kotlety, panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Kotlety z dyni najlepsze są z kaszą perłową i duszonymi warzywami.

Ciasto z dyni

Składniki: 25 dag dyni (sam twardy miąższ po obraniu), 15 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 2 jajka, po1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, garść rodzynek i orzechów

Przygotowanie: Rodzynki sparzyć i osączyć, orzechy posiekać. Do mąki dodać cukier puder, proszek i sodę, dokładnie wymieszać. Masło roztopić, jajka roztrzepać widelcem w miseczce, a dynie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masła dodać jajka i wymieszać, połączyć z mąką, dodać dynię oraz bakalie i bardzo dokładnie wymieszać. Formę keksową wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wlać ciasto. Piec 50 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Dynia po meksykańsku

Składniki: 1 dynia (1,5 kg), 4 łyżeczko soli, główka czosnku, 3 łyżeczki mielonego chili, 1,5 szklanki 10% octu, 8 łyżeczek oleju, 3 szklanki cukru.

Przygotowanie: Dynię obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w średniej grubości słupki, posolić, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 6 godz., (aby puściła sok). Obrać czosnek i przecisnąć przez praskę. Do dyni wsypać przyprawy, dodać czosnek i wymieszać.

Ocet zagotować z olejem i cukrem, gorącym zalać dynię i odstawić pod przykryciem na 12 godz. Następnie dynie wraz z zalewą przełożyć do słoików. Nie pasteryzować!

Mus z dyni

Składniki: 1 duża dynia (3-4 kg), 1/2 szklanki wody, łyżeczka soli.

Przygotowanie: Dynie umyć, obrać, usnąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wodę zagotować, dodać dynię, posolić, dusić do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gorącą dynię zmiksować.

Mus można przełożyć do pojemników i zamrozić, albo przełożyć do słoików i pasteryzować.

Mus z dymi jest doskonały jako nadzienie do naleśników, dodatek do ciast lub zimnych mięs.

Powidła z dyni i pomarańczy

Składniki: 1 żółta dynia (ok. 2 kg), 2 pomarańcze, 4-5 łyżek wody, 25 dag cukru, sok z 2 cytryn, 1łyżeczka mielonego imbiru, 5 łyżek otartej skórki pomarańczowej.

Przygotowanie: Dynie obrać, usunąć pestki, a miąższ pokroić. Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki (ewentualnie usunąć pestki). Wymieszać, zalać wodą i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przetrzeć przez sito, dodać cukier, sok z cytryn, imbir i skórkę pomarańczową. Smażyć do zgęstnienia, następnie przełożyć do słoików.

Powidła można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie, lub pasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu przez dłuższy okres czasu.

Smacznego!

Agata Kozłowska


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …