Aronia – cierpka ambrozja

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców, gdyż nie gromadzi metali ciężkich, ani związków pochodzących z chemicznych środków ochrony roślin. Owoce aronii są dość cierpkie i gorzkawe, za to przetwory z niej przygotowane smakują wyśmienicie.

Aronia zawdzięcza swe lecznicze właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te składniki zapewniają bardzo dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Naukowo udowodniono, że wyciąg z owoców pozwala skutecznie regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Owoce i sok oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy, działają przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Aronia zawiera również antocyjany, przez co chroni nasz organizm przed nowotworami. Obecność antocyjanów dodatkowo spowalnia proces starzenia się dzięki temu, że unieszkodliwiają one wolne rodniki. Dzięki zawartości ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków oraz błonnika i pektyny następuje usprawnienie przemianę materii oraz poprawa gospodarki tłuszczowej organizmu. Owoce aronii wspomagają także usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich, a ponadto uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV.

Wszystkie właściwości lecznicze aronii powodują, iż bezspornie można ją polecić do stosowania w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, a w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.

Owoce zbiera się jednorazowo, gdy są w pełni dojrzałe, około września, należy je suszyć w temp. poniżej 45 °C. Suszone owoce można stosować jako składnik do herbatek owocowych, wskazany jest dodatek dzikiej róży o dużej zwartości wit. C, aby w pełni wykorzystać działanie poprawiające przyswajalność tej witaminy. Herbatki wspomagające system odpornościowy uzyskamy po dodaniu liści czarnej porzeczki, jeżyny, czy maliny oraz owoców maliny lub czarnego bzu.

Sok ze świeżych owoców aronii. W warunkach domowych sok można uzyskać w sokowniku lub w garnku. W celu poprawy smaku można dodać liście wiśni lub sok z pomarańczy, wiśni lub malin. Do przyrządzenia soku potrzebujemy 2 kg owoców, 2 l wody źródlanej, 2 kg cukru, ok. 400 liści wiśni lub 4 duże pomarańcze i 2 cytryny. Owoce aronii najlepiej zamrozić przynajmniej na dobę. Następnie zalać wodą tak, aby były przykryte, ewentualnie dodać liście wiśni (liście wiśni najlepiej zebrać w lipcu po zbiorach, gdy są bardziej aromatyczne i zamrozić), gotować około 20 minut, po tym czasie odcedzić powstały sok, a owoce po ostudzeniu jeszcze wycisnąć. Do takiego soku należy dodać cukier, sok z cytryn, ewentualnie sok ze świeżych pomarańczy lub inny sok owocowy. Całość wymieszać, zagotować i przelać do czystych butelek i słoików. Dla pewności można jeszcze pasteryzować ok. 15 min.

Z owoców możemy również uzyskać aromatyczny likier aroniowy, najprościej możemy go otrzymać po dodaniu do soku według powyższego przepisu spirytusu, w proporcji 4 części soku na 1 część spirytusu. Całość mieszamy i rozlewamy do butelek na ok. 1 miesiąc.

Miłośnicy wina mogą wykorzystać owoce do sporządzenia doskonałego wina aroniowego. W tym celu potrzebny jest gąsior z rurka fermentacyjną, owoce aronii, cukier, woda mineralna, przygotowana matka drożdżowa oraz pożywka. Umyte owoce ugnieść i wsypać do połowy słoja. Przygotować roztwór z cukru, na 1 l wody dodać 0,25 kg cukru i gotować go ok. 10 min. Należy przygotować taką ilość roztworu, aby zakryła owoce w gąsiorze. Do gąsiora dodać matkę drożdżową i pożywkę, a następnie zamknąć korkiem z rurka fermentacyjną. Po 3-4 tyg. zlać wino z nad osadu i przelać do mniejszego gąsiora, pozostawić jeszcze na 3-4 tyg. i ponownie zlać znad osadu. Niestety, ze względu na duża zawartość garbników, wino takie najlepiej smakuje po dłuższym okresie leżakowania.

Ze względu na ogromną ilość dobroczynnych dla ludzi właściwości, warto docenić tę roślinę i znaleźć czas, aby przygotować z niej soki, dżemy, nalewki czy wina.

Tekst: Barbara Górska

 


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły