Święty Walenty w kuchni

Kuchnia i miłość mają ze sobą wiele wspólnego. Właściwie tworzą parę doskonałą. Wiele razy słyszałam, że nasze życie kręci się wokół stołu i łóżka. Dzięki badaniom stwierdzono, że „apetyt na miłość” czyli popęd płciowy rodzi się w podwzgórzu naszego mózgu, dokładnie tam gdzie ochota na dobre jedzenie! Ile w tym prawdy? Osądźcie sami i skosztujecie przysmaków kochanków czyli afrodyzjaków. Zaproponuję wam potrawy z dodatkiem afrodyzjaków, tych cudownych dodatków pobudzających siły miłosne. Figi, ostrygi, truskawki, czekolada, piersi kaczki, szampan i wiele innych produktów od wieków uznaje się za pokarm kochanków. Czy działają? Cóż, to sprawa naszej wiary w ich moc.

Leche frita

(przysmak kochanków z Andaluzji)

Składniki: 1 litr mleka, 10 dag cukru, 2 żółtka, 2 całe jajka, 15 dag mąki kukurydzianej, cynamon w całości i 1 łyżeczka mielonego, 3 dag masła, kawałek skórki z cytryny, 10 dag tartej bułki, oliwa.

Przygotowanie: Mleko zagotować z całym cynamonem i skórką z cytryny. Mąkę wymieszać z żółtkami i wlać gorące mleka (wcześniej wyjąć cynamon) wymieszać. Wlać do garnka i gotować aż zgęstnieje. Dodać masło. Wylać na wysmarowaną oliwą blaszkę (na 2-3cm grubości), wystudzić i na 10 godzin wstawić do lodówki. Gdy dobrze stężeje kroić na kwadraty, panierować w jajku i bułce, smażyć na złoty kolor. Podawać ze świeżymi owocami (najlepiej z truskawkami!).

Piersi kaczki z figami

Składniki: 3 duże piersi kaczki, 9 świeżych fig (mogą być suszone, ale trzeba je trochę namoczyć), łyżka masła, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny, sól, pieprz.

Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki naciąć na krzyż. Rozgrzać patelnię, ułożyć piersi skórką do spodu, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem, trzymać pod przykryciem na małym ogniu 15 min. Figi umyć, osuszyć, przekroić na połówki i usmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz i rozmaryn. Pozostawić na małym ogniu na 10 min. Odlać tłuszcz wytopiony z piersi kaczki, odwrócić je na drugą stronę i dosmażyć przez 5 nim. Wlać ocet balsamiczny, wymieszać z sosem spod kaczki. Piersi wyjąć, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku i obłożyć duszonymi figami.

Do piersi z kaczki można zamiast fig w ten sam sposób przygotować jabłka, najlepiej renety, ale nie z rozmarynem tylko z majerankiem.

Jogurt z figami i miodem

(deser dla zakochanych z Grecji)

Składniki: 4 dojrzałe figi, 125 ml jogurtu bałkańskiego (w Grecji używa się jogurtu koziego), 15 ml miodu, kilka listów mięty lub melisy, pistacje.

Przygotowanie: Figi umyć, pokroić na plasterki, ułożyć w dwóch szklanych czarkach, jogurt wymieszać z miodem i polać nim owoce. Schłodzić, posypać posiekanymi pistacjami, przybrać listkami mięty lub melisy.

Szampańska galaretka z truskawkami

Składniki: 700 ml szampana (może być białe, półwytrawne wino musujące), 1 kg truskawek (mogą być mrożone), 75 g cukru pudru, 25 g żelatyny, 3 łyżki likieru z czarnej porzeczki (Cassis).

Przygotowanie: Żelatynę wsypać do szerokiej płaskiej miski, zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. aż napęcznieje. 300 ml wina wlać na patelnię, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, odstawić i wlać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Dodać likier Cassis, wymieszać i przelać do głębokiej miski. Zostawić do ostygnięcia na ok. 30 min. Gdy galaretka zaczyna tężeć dodać pozostałe wino i dokładnie wymieszać.

Formę budyniową o pojemności 1 l wypłukać zimną wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki (mrożonych nie rozmrażać), pokroić na połówki, wsypać do formy i zalać galaretką. Odstawić do stężenia na ok. 4 godziny. Przed podaniem zanurzyć formę na chwilę w gorącej wodzie i wyjąć galaretkę na półmisek. Można ją obłożyć truskawkami.

Czekolada benedyktyńska

Składniki: 10 dag melasy, 150 ml wody, 10 dag gorzkiej czekolady, 4 żółtka, 1/2 łyżeczki indyjskiej przyprawy ALLSICE, 15 ml czarnej kawy, 30 ml likieru Benedyktynka, 300 ml bitej śmietany.

Przygotowanie: Lekko podgrzewając rozpuścić melasę w wodzie. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać żółtka, przyprawę i melasę i lekko wymieszać. Wystudzić, dodać kawę, likier i śmietankę. Podzielić na 2 porcje i schłodzić (możne też zamrozić i podawać jako lody).

Trufle czekoladowo-orzechowe

Składniki: 10 dag drobno posiekanych różnych orzechów, 12,5 dag gorzkiej czekolady, 25 g niesolonego masła, 2 łyżki kakao, 50 dag mrożonego cukru.

Przygotowanie: Orzechy delikatnie zrumień na gorącej patelni. Czekoladę i masło połączyć na parze, wymieszać z orzechami i cukrem. Ostudzić, uformować małe kuleczki, obtoczyć w proszku kakaowym.

Smacznego!

Tekst: Agata Kozłowska


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …