Choroby odzwierzęce

Przyjrzyjmy się bliżej najgroźniejszym chorobom przenoszonym przez zwierzęta i metodom pozwalającym się przed nimi chronić. Strach przed nimi wcale nie musi być jednoznaczny z pozbyciem się ulubionego psa czy kota. Trzeba tylko wiedzieć co jest dla nas bezpieczne i zachować zdrowy umiar i rozsądek w obcowaniu ze zwierzętami. Oto przegląd najgroźniejszych chorób odzwierzęcych.

Włośnica (trychinoza)

Jest najgroźniejszą z chorób odzwierzęcych. Powoduje ją włosień kręty (trichnitella spiralis), pasożyt występujący w mięśniach wielu zwierząt, przede wszystkim świń i dzików, ale także kotów, drobnych gryzoni czy zwierząt futerkowych zarówno dzikich jak i hodowlanych.

Źródłem zakażenia jest mięso wieprzowe i dziczyzna. Powinno ono być poddane specjalistycznym badaniom i odpowiedniej obróbce. Wykrycie larw włosienia jest stosunkowo łatwe, ale czasochłonne. Obowiązkowe jest także badanie mięsa zwierząt zabitych w czasie polowań. Do zakażenia dochodzi zwykle po spożyciu mięsa niebadanego.

Salmonelloza odzwierzęca

Jest niewątpliwie jedną z najczęściej występujących chorób odzwierzęcych. Nosicielami pałeczek salmonelli są zwierzęta dzikie i domowe, ptaki, gryzonie. Źródłem zakażenia mogą być, np. surowe jajka. Zdarza się, że zarażone nimi są domowe psy i koty. Salmonella przedostaje się do krwioobiegu i tą drogą wywołuje zatrucie całego organizmu.

Tasiemczyce

Są to choroby o charakterze pasożytniczym, które wywołuje dorosła postać tasiemca, głównie nieuzbrojonego, nazywanego też bydlęcym (90% zachorowań). Znacznie rzadziej spotykane, ale bardzo niebezpieczne są zakażenia tasiemcem uzbrojonym, bąblowcowatym, karłowatym albo bruzdogłowcem szerokim.

Toksoplazmoza

Wywołuje ją pierwotniak występujący w moczu, kale, ślinie oraz narządach wszystkich ssaków domowych (szczególnie kotów), gryzoni i ptaków. Źródłem zakażenia są produkty z niebadanego mięsa lub skażone kałem kocim. Zakażenie następuje przez błony śluzowe przewodu pokarmowego, dróg oddechowych i moczopłciowych.

Toksoplazmoza jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, gdyż przez łożysko dochodzi do zarażenia płodu, co prowadzi do jego licznych uszkodzeń. Narażone na nią są także osoby o obniżonej odporności.

Bruceloza

Narażone na nią są osoby pracujące bezpośrednio ze zwierzętami – hodowcy, weterynarze oraz pracownicy zakładów mięsnych. Przyczyną jest zakażenie pałeczką (nie ziarniakami) brucelli. Jej nosicielami są wszystkie zwierzęta hodowlane, gryzonie oraz psy. Do organizmu człowieka bakterie wnikają przez spojówki, skórę (szczególnie uszkodzoną) i przewód pokarmowy. Możliwe jest też zakażenie poprzez świeże mleko krowie i owcze oraz wytwarzane z niego produkty.

Uwaga – bruceloza nie przenosi się z człowiek na człowieka!

Jak można uchronić się przed zakażeniem chorobami odzwierzęcymi?

Przede wszystkim zachować umiar w kontaktach ze zwierzętami, zarówno domowymi jak i dzikimi. Dbać o właściwe warunki higieniczno-sanitarne

w pomieszczeniach dla zwierząt, oraz zapewnić im czystą wodę, odpowiednią temperaturę i wilgotność.

Niezwykle ważne jest dbanie o higienę osobistą. Po każdym kontakcie ze zwierzętami, pracy przy nich, po powrocie z wycieczki do lasu należy dokładnie umyć ręce z użyciem mydła lub środków dezynfekujących.

Mięso powinno być odpowiednio przechowywane i przygotowywane, wiadomo, np. że larwy włosieni zabija długotrwałe gotowanie i przechowywanie w zamrażarce. Również jajka należy umyć w ciepłej wodzie i poddawać obróbce termicznej, zabija ona larwy salmonelli. Lepiej unikać surowych produktów, a tatara przyrządzać wyłącznie z mięsa pochodzącego z pewnego źródła.
Tekst: Agata Kozłowska


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Leki z ziołowej apteki

    Warto wiedzieć, że ziołolecznictwo wiąże się również z poszukiwaniem nowych leków roślinnych oraz odkrywaniem nowych zastosowań terapeutycznych znanych już roślin …

  • Salmonella – groźna nie tylko latem

    Wbrew powszechnemu przekonaniu, zatrucie salmonellą jest groźne przez cały rok, nie tylko latem, chociaż właśnie w tym okresie notuje się …

  • Jabłka – chrupiące pokuszenie

    Wydają się takie pospolite! Mówimy o nich, że są naszym bogactwem. To prawda – polskie jabłka cieszą się uznaniem na …