Mazurek pojawia się tylko raz w roku, na wielkanocnym stole. Mimo że od dawna uważamy go za polskie ciasto, to w rzeczywistości przepis przywędrował do nas prawdopodobnie z Turcji około XVII wieku. Jego symbolika jest ściśle powiązana z okresem Wielkiego Postu – a w zasadzie z jego zakończeniem. Po czterdziestu dniach obowiązkowej wstrzemięźliwości od słodyczy stanowił nagrodę dla wytrwałych. Niewątpliwą zaletą mazurków jest ich różnorodność – zarówno w smakach jak i sposobach zdobienia. Mazurek to bezwątpienia „biżuteria” wielkanocnego stołu.
Mazurek kajmakowy
Składniki:
Na ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, żółtko surowe, żółtko ugotowane na twardo, 3 łyżki cukru, łyżka śmietany.
Na kajmak: puszka słodzonego mleka skondensowanego, 1/2 kostki masła lub puszka gotowej masy kajmakowej.
Do dekoracji: orzechy laskowe, migdały, smażona skórka pomarańczowa, gotowe elementy do zdobienia mazurków.
Przygotowanie: Ugotowane żółtko przetrzeć przez sito, masło schłodzić, posiekać z mąką, dodać surowe i przetarte żółtko, cukier i śmietanę. Wyrobić tak jak kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki. Następnie cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną prostokątną formę i piec 15 min. w temp. 200°.
Puszkę mleka skondensowanego włożyć do wrzątku i gotować ok. 2 godz. na małym ogniu, ostudzić (gorąca może „wybuchnąć” przy otwieraniu!). Rozetrzeć masło i stopniowo dodając mleczną masę ucierać, aż powstanie gładki kajmak. Można też wykorzystać gotową masę kajmakową (jest dostępna w różnych smakach). Masę wyłożyć na spód z ciasta, ogrzanym nożem wyrównać wierzch. Udekorować.
Mazurek orzechowy
Składniki:
Na ciasto: szklanka mąki krupczatki, szklanka mielonych orzechów włoskich, 1/2 kostki masła, żółtko, 2 łyżki cukru pudru, powidła śliwkowe.
Na masę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 12,5 dag margaryny, 1/2 szklanki mleka w proszku, 2 łyżki kakao.
Do dekoracji: połówki orzechów włoskich, dekoracyjny krem w tubce, lukier, bakalie.
Przygotowanie: Wymieszać mąką i mielone orzechy, dodać posiekane masło, żółtko i cukier puder. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Następnie wyjąć i wylepić ciastem posmarowaną masłem prostokątną formę do ciasta. Piec 15 min. w temperaturze 180-200° aż będzie miało złocista barwę. Wyjąć, ostudzić i cienko posmarować powidłami.
Mleko zagotować z margaryną, cukrem i kakao, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia i dodać przesiane mleko w proszku. Wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Ozdobić połówkami orzechów, na czekoladowej masie lukrem lub kremem wykonać wielkanocny napis.
Mazurek żurawinowy
Składniki:
Na ciasto: szklanka mąki, 1/2 kostki masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, cukier waniliowy.
Na masę: 30 dag suszonych żurawin, 3żóltka, pół szklanki cukru, 6 łyżek mąki, 3 białka.
Do dekoracji: wielkanocne elementy dekoracyjne z lukru, krem dekoracyjny w tubce.
Przygotowanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka utarte z cukrem i cukier, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim prostokątną blachę, formując wokół brzegi. Podpiec w temperaturze 200°C aż ciasto będzie złotego koloru.
Ubić pianę z białek, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć, dodać mąkę i ostrożnie, wymieszać. Dodać żurawiny, jeszcze raz wymieszać i wyłożyć masę na podpieczony spód.
Piec 40 min. w temperaturze 40°C. Ostudzić i przybrać wielkanocnymi elementami, z kremu w tubce wykonać napis.
Mazurek różany
Składniki:
Na ciasto: 50 dag mąki, 20 dag masła, 12 dag migdałów, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 ugotowanych na twardo żółtek, słoiczek konfitury z płatków róży, cytryna, sól, kandyzowana skórka pomarańczowa.
Na masę: 2 szklanki cukru, szklanka śmietanki, 2 łyżki soku różanego lub malinowego.
Do dekoracji: skórka pomarańczowa i cukrowe lub czekoladowe różyczki.
Przygotowanie: Migdały sparzyć i obrać ze skórki, cytrynę umyć, otrzeć skórkę, wycisnąć sok, żółtka przetrzeć przez sito. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier i pozostałe dodatki. Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować na okrągłe placki. Ułożyć na blaszkach, nakłuć widelcem. Piec 20 min. w temperaturze 200°. Ostudzić. Placki przełożyć konfiturą różaną, z lukru zrobić ozdobny brzeg.
Śmietankę wymieszać z cukrem, podgrzać, zmniejszyć ogień i gotować 11 min. Zdjąć z ognia, dodać sok i dokładnie wymieszać. Ostudzić, wylać na ciasto i wyrównać. Udekorować różyczkami i skórką pomarańczową.
Mazurek opłatkowy
Składniki: opakowanie bardzo cienkich wafli (tzw. opłatków), 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, 20 dag masła, sok z cytryny, cukier waniliowy, łyżka brendy.
Do dekoracji: cukrowe stokrotki, płatki migdałowe, kolorowa posypka, krem dekoracyjny w tubce.
Przygotowanie: Jajka ubić na parze z cukrem, ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce masę jajeczną. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny, cukier waniliowy, brendy i dokładnie wymieszać. Masą przełożyć wafle, delikatnie docinać. Na wierzchu równo rozłożyć warstwę kremu i wyrównać nożem.
Kremem z tubki wykonać ozdobny brzeg, udekorować stokrotkami z cukru i kolorową posypką.
Tekst: Agata Kozłowska