Ludzi znanych i podziwianych zawsze otaczał wianuszek wielbicieli i łowców autografów, bo w dawnych czasach kolekcjonowanie autografów było bardzo popularnym hobby. Wybrałam przepisy stworzone nie przez kucharzy, ale osoby zajmujące się zupełnie innymi dziedzinami życia. Przedstawię ich w kilku słowach. George Sand znamy głównie jako towarzyszkę życia Fryderyka Chopina, była kobietą niezależną, pisarką, dziennikarką, naprawdę nazywała się Amantine Aurore Lucile Dupin, primo voto Dudevant. François-René, wicehrabia de Chateaubriand pochodził ze starej, francuskiej rodziny szlacheckiej, był politykiem, pisarzem, dyplomatą. Jean Anthelme Brillat-Savarin, był prawnikiem, politykiem i pisarzem. Porzucił jednak dyplomację dla … kuchni. Zasłynął dziełem poświęconym rozkoszom stołu „Fizjologia smaku”, z którego pochodzi słynne zdanie „Odkrycie nowego dania jest większym szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy”. Gioachino Antonio Rossini, genialny kompozytor włoski, znany jako twórca „Cyrulika sewilskiego” i „Wilhelma Tella”, porzucił jednak kompozycję i poświęcił się gotowaniu, pozostawiając wiele równie jak dzieła muzyczne genialnych przepisów kulinarnych.
Babka Savarin
Składniki:
Na ciasto: 50 g masła, 12,5 dag mąki, 15 g cukru, 2 jajka, 5 g drożdży, 1 łyżka mleka.
Na syrop: 1/2 l wody, 25 dag cukru, kawałek laski wanilii.
Na krem: 1/4 l mleka, 3 żółtka, 50 g cukru, 10 dag mąki, kieliszek rumu.
Do dekoracji: owoce sezonowe (najlepiej czerwone), bita śmietana
Przygotowanie:
Ciasto: Roztopić masło, mąkę przesiać, dodać cukier, 1 jajko i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z łyżką mleka, dodać do ciasta. Wbić drugie jajko i wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne, dodać stopione masło. Wyrobić. Przełożyć do formy z „kominkiem” i odstawić na 30 min. Piec w temperaturze 200° C przez 20-25 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić babkę w cieple przez 30 min.
Przygotować syrop: zagotować wodę z wanilią i cukrem. Nasączyć ciasto.
Sposób podania:
Wersja I: Ukręcić krem z żółtek i cukru dodając stopniowo mleko i dosypując mąkę. Zagotować, wlać rum i dokładnie wymieszać. Kremem wypełnić „komin” babki.
Wersja II: Przygotować syrop z 25 dag zmiksowanych malin, szklanki soku wiśniowego i 1/4 szklanki soku z cytryny. „Komin” babki wypełnić bitą śmietaną, polać syropem.
Wersja III: Syropem przygotowanym według przepisu zalać świeże owoce i odstawić na godzinę. Wypełnić nimi „komin” babki i ozdobić bitą śmietaną.
Tekst: Agata Kozłowska