Truskawkowe smakołyki

Truskawki, w porównaniu z innymi uprawianymi roślinami są stosunkowo młode, wyhodowali je Holendrzy w XVIII w. na bazie poziomek. Należą do rodziny owoców jagodowych. Mają wiele odmian i w zależności od nich owoce są okrągłe, stożkowate lub wydłużone o barwie od ciemnopurpurowej (słynne Murzynki) poprzez czerwoną po różowokremową. Truskawki mają wysoką zawartość witaminy C, ponadto zawierają karoteny, niewielką ilość minerałów, witamin z grupy B, błonnika i cukrów (głównie sacharozy). Z owoców można wyczarować wiele smacznych dań, ale ze względu na witaminę C najlepiej jeść je prosto z grządki, po opłukaniu. To dobry sposób, bo w czasie gotowania czy też smażenia tracą tę właśnie witaminę.

Lubicie truskawki? To wypróbujcie kilka smakowitych przepisów na dania z tymi owocami.

Kieszonki z kurczaka z truskawkami

Składniki: 2 piersi z kurczaka (ok. 80 dag), 4 plastry szynki, 1/2 serka topionego cheddar lub gouda, 25 dag truskawek, 8 moreli, 4 małe gałązki świeżego rozmarynu lub 3/4 łyżeczki suszonego, 50 ml rumu, 3 łyżki oleju, 2 łyżki margaryny, 1,5 łyżeczki masła, sól czosnkowa, sól, pieprz.

Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z błon, przekroić na pół i lekko stłuc. Każdy kawałek naciąć tworząc kieszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki oczyścić z szypułek, morele przekroić i usunąć pestki. Serek topiony pokroić na 4 kawałki. Sól, sól czosnkową i pieprz wymieszać, posypać mięso po wierzchu i w środku, do kieszonek włożyć kawałek szynki, kawałek serka oraz rozmarynu, spiąć szpilką do mięsa, obsmażyć na oleju na rumiano.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć w nim mięso, obłożyć owocami i polać roztopionym masłem. Zapiekać w temperaturze 200°C przez 15 min. Następnie polać rumem i zapiekać jeszcze 5 min.

Podawać z kluskami kładzionymi lub ryżem ugotowanym na sypko.

Tort naleśnikowy z truskawkami

Składniki:

Na ciasto: 4 jajka, 20 dag mąki (może być gryczana, naleśniki będą bardziej puszyste i będą miały oryginalny smak), 2-3 łyżki cukru pudru, 450 ml mleka, odrobina wody mineralnej gazowanej (doda ciastu lekkości), skórka z cytryny.

Do przełożenia: 1kg truskawek, 250 ml śmietanki kremówki, preparat do ubijania śmietany, szklanka cukru, 4 łyżeczki cukru pudru.

Przygotowanie: Żółtka utrzeć z połową cukru pudru, wymieszać z mlekiem i odrobiną wody, mąką, skórką cytrynową. Białka ubić z pozostałym cukrem i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Usmażyć z obu stron na maśle grubsze naleśniki. Przygotować syrop: 1 szklankę cukru zagotować z 1/4 szklanki wody. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, pokroić na grube plastry, kilka odłożyć do dekoracji. Układać warstwami naleśniki i plastry truskawek polane syropem. Wierzch tortu ozdobić bitą śmietaną i całymi owocami.

Klasyczna francuska tarta z truskawkami

Składniki: Na ciasto: 15 dag mąki krupczatki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli.

Na nadzienie: 40 dag truskawek, 5-6 łyżek dżemu truskawkowego,

3 łyżki soku z pomarańczy, łyżeczka otartej skórki pomarańczowej (w prostszej wersji można użyć galaretki truskawkowej z dodatkiem soku pomarańczowego).

Przygotowanie: Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć je w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim formę na tartę. Piec w piekarniku o temperaturze 200°C przez 15-20 min. Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki, ułożyć na wystudzonym cieście. Dżem z truskawek wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową, przykryć nim truskawki i wstawić do gorącego piekarnika na 5-10 min. Można też wykorzystać galaretkę truskawkową przygotowaną według przepisu z dodatkiem soku pomarańczowego.

Uwaga – truskawki zalewamy gorącą galaretką! Przed podaniem tartę można posypać płatkami migdałowymi.

Truskawkowa Margarita

Składniki: 10 dag świeżych truskawek, 2 łyżki cukru, 70 ml tequili, 70 ml białego rumu lub tirple sec (grupa francuskich słodkich likierów pomarańczowych z różnych odmian tych owoców, łącznie z odmianą Curaçao, zawierających 40% alkoholu), 1łyżka soku z limonki lub cytryny.

Przygotowanie: Składniki zmiksować, schłodzić. Brzeg szerokiego kieliszka udekorować grubym cukrem i kawałkiem truskawki, napełnić Margaritą.

Smacznego!

 


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …