Grillujemy w ogrodzie

Kiedyś było ognisko – ciepłe, strzelające iskrami, pachnące jałowce. Nad ogniem piekło się kiełbaski, jabłka, kromki chleba, a w gorącym popiele ziemniaki i ryby owinięte w liście chrzanu… Dziś mamy grilla. Przez ciepłe letnie i jesienne wieczory, a jeśli to grill elektryczny, to także zimą, możemy cieszyć się smakiem pieczystego. A na grillu można upiec chyba wszystko – mięso, krewetki, ser (doskonały jest oscypek z grilla), warzywa, a nawet owoce… Ale jak wynika z badania opinii publicznej najbardziej lubimy pieczone kiełbaski! Niektórzy twierdzą, że to tęsknota za ogniskiem…

Dziś proponujemy kilka przepisów na smakołyki z grilla, a że wcześniej zamarynowane mięso nabiera doskonałego smaku i kruszeje zaczynamy od marynat.

Marynaty:

1. Do steków: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, pieprz. Składniki wymieszać w misce, włożyć przygotowane steki na ok. 3 godziny.

2. Orientalna:sok z 1 pomarańczy, 1/2 łyżki brązowego cukru, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta curry, 1/2 łyżeczki kminu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Składniki wrzucić do foliowego woreczka, dodać kawałki przygotowanego do grillowania mięsa, wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki.

3. Do ryb: 2 szklanki soku sojowego, 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili, 4 łyżki cherry, 1 łyżka oliwy, świeżo zmielony pieprz. Wymieszać wszystkie składniki, włożyć porcję ryby na 1-2 godziny.

4. Do drobiu: 4 łyżki sosu sojowego z imbirem, 1 łyżka posiekanej kolendry, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 posiekane małe cebule, 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć mięso drobiowe (np. skrzydełka, udka, kawałki piersi) na 1-2 godziny.

Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie

Składniki: 4 duże filety z łososia, limonka, listki melisy.

Na marynatę: 1/3 szklanki soku pomarańczowego, 1/4 szklanki miodu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 mała cebula, 1 łyżeczka mielonego imbiru, sól, pieprz.

Przygotowanie: Wymieszać sok pomarańczowy, miód i sos sojowy, dodać cebulę i imbir. Filety z łososia opłukać i osuszyć, włożyć do marynaty, odstawić na 2 godziny. Od czasu do czasu odwrócić na drugą stronę.

Po wyjęciu ryby z marynaty oprószyć solą i pieprzem, grillować 20 min. odwracając, aby filety równomiernie upiekły. Podawać z plasterkami limonki i listkami melisy.

Szaszłyki warzywne

Składniki: 1 bakłażan (40 dag), 1 cukinia (25 dag), 10 dag pieczarek, zielona papryka (20 dag), czerwona papryka (20 dag), 18 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, sól i pieprz.

Przygotowanie: Warzywa opłukać i osuszyć, bakłażana i cukinię pokroić w kawałki takiej samej wielkości, położyć na sicie, posolić i pozostawić, aby puściły sok. Szybko płukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić. Pomidorki koktajlowe umyć, większe można przekroić na połówki. Warzywa nadziewać na szpadki do szaszłyków, posmarować oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, grillować przez ok. 10 min, obracając co jakiś czas.

Kurczak miodowy

Składniki: 8 pałek (podudzi) kurczaka.

Na marynatę: 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy grillowej z dodatkiem chili, 2 łyżki wody, szczypta granulowanego czosnku.

Przygotowanie: Wymieszać przecier pomidorowy, ocet winny, miód, olej, przyprawę grillową, granulowany czosnek oraz wodę. Podudzia kurczaka lekko ponacinać, polać marynatą i wymieszać. Odstawić na 15-20 min do lodówki. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez 20-30 min, obracając co jakiś czas.

Żeberka w piwie

Składniki: 4-8 żeberek wieprzowych grubości 2-3 cm, olej.

Na marynatę: 2/3 szklanki sosu sojowego, 1/4 szklanki chińskiego wina ryżowego (mirinu) lub słodkiego cherry, 1/4 szklanki białego octu winnego, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżki startego imbiru, 2/3 szklanki jasnego piwa.

Przygotowanie: Wymieszać w rondlu składniki marynaty, podgrzać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu aż pozostanie 1,5 szklanki płynu. Żeberka ułożyć w płaskim naczyniu, polać ostudzoną marynatą, obrócić kilkakrotnie, aby dokładnie pokryła mięso. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Grillować na ruszcie posmarowanym olejem przez 5-10 nim z każdej strony.

Marynatę po zagotowaniu do zgęstnienia można wykorzystać jako sos do żeberek.

Smacznego

Tekst: Agata Kozłowska


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …