Co pić w lecie – to pytanie powraca co roku, gdy zaczynają się upały. Dietetycy zachęcają do picia wody mineralnej, najlepiej niegazowanej z dodatkiem cytryny (oczyszcza organizm) i kostek lodu (chłodzi i gasi pragnienie). Dobre są też soki (najlepiej świeże) i kompoty (byle nie słodkie). Herbata kojarzy się nam raczej z gorącym napojem, z dodatkiem miodu, soku malinowego lub alkoholu doskonale rozgrzewającym w chłodne jesienne i zimowe wieczory. Ale ta sama herbata z kostkami lodu i różnymi dodatkami może być doskonałym napojem na gorący dzień albo letnie spotkanie z przyjaciółmi. Proponuję dziś przepisy na ciekawe, mrożone herbaciane koktajle – w sam raz na upał.
Herbata z piwem imbirowym
(dla 8 osób)
Składniki: 1/4 filiżanka listków czarnej herbaty cejlońskiej, 1 filiżanka cukru, 1 i 1/2 filiżanki soku ananasowego, 1 filiżanka soku cytrynowego, 1 litr piwa imbirowego, kostki lodu.
Przygotowanie: Herbatę zalać 2 filiżankami wrzątku, odstawić na 5 min. Przecedzić, wlać 4 filiżanki zimnej wody, dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Partiami dolewać soki. Przed podaniem wymieszać z dobrze schłodzonym piwem i kostkami lodu.
Herbata z lodem i przyprawami
(dla 4 osób)
Składniki: 12 łyżeczek czarnej herbaty chińskiej (np. yunnan), litr wody, po 1 łyżeczce mielonego imbiru i cynamonu, 4 goździki, 10 drobnych listków mięty, sok z 3 cytryn, cukier do smaku, kostki lodu.
Przygotowanie: Herbatę zaparzyć z przyprawami, dodać sok i cukier. Przed podaniem przecedzić i schłodzić. Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu.
Chai masala
(dla 2 osób)
Składniki: 100 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka czarnej herbaty cejlońskiej, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego imbiru, 3 goździki, 3 ziarenka kardamonu, szczypta mielonego cynamonu.
Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać ze szklanką wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 2 min. Przed podaniem przecedzić i dobrze schłodzić, można dodać kostki lodu.
Uwaga! Chai masala można też podawać gorący.
Zielony koktajl herbaciany
(dla 2 osób)
Składniki: 4 g herbaty zielonej (2 torebki), 200 ml wrzącej wody, 20 ml świeżego soku pomarańczowego, 5 ml syropu cukrowego, 1/4 łyżeczki soku z limonki, kostki lodu.
Przygotowanie: Herbatę zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 min., przecedzić. Wszystkie składniki dokładnie wstrząsnąć z lodem w shakerze. Przecedzić i podawać w wysokich szklankach koktajlowych ozdobionych cząstkami limonki.
Uwaga! Syrop cukrowy można przygotować samemu, należy zagotować cukier i wodę (w równych proporcjach) z kilkoma kroplami soku z cytryny.
Herbata imbirowa z lodem
(dla 2 osób)
Składniki: 4 g (2 torebki) herbaty imbirowej, 200 ml wrzącej wody, 1 limonka, 40 ml syropu cukrowego, kostki lodu.
Przygotowanie: Herbatę zalać wrzątkiem i parzyć przez 5 min. Przecedzić i wystudzić. Limonkę pokroić na 4 cząstki, rozgnieść w szerokich szklankach do drinków tzw. old fashion i zasypać pokruszonym lodem do wysokości 2/3. Syrop cukrowy i napar herbaciany wstrząsnąć w shakerze i przelać do szklanek, wymieszać. Podawać udekorowaną plasterkami limonki i listkami mięty.