Kalarepka to bardzo ciekawe warzywo. Bardzo ją lubię – wystarczy obrać i chrupać na surowo. Tak jak Szwajcarzy, którzy nazywają ją kapuścianym jabłkiem. Dlaczego? Bo należy do rodziny kapustnych i jest warzywem bardzo cennym, o dużych wartościach odżywczych i smakowych. Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście. W kuchni głównie używana jest zgrubiała łodyga – biała o delikatnym smaku lub fioletowa, ostrzejsza – którą obiera się pozostawiając „pędzelek” młodych listków. Kalarepka zawiera sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C; kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy. Aż trudno uwierzyć, że to znane i cenione od czasów rzymskich warzywo jest dziś trochę zapomniane.
Kalarepkę można przyrządzić na różne sposoby, ale najlepsza jest na surowo, bo po ugotowaniu traci większość wartości odżywczych. Pomimo to zachęcam do wypróbowania przepisów na potrawy z kalarepką, zawsze warto spróbować czegoś nowego.
Kalarepka z sosem vinegreete
Składniki: 75 dag kalarepki, 8 jaj przepiórczych 2 łyżki kaparów,4 małe cebulki japońskie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, sól.
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić, pokroić na połówki. Cebulki opłukać, osączyć, pokroić na cienkie plasterki. Młode listki kalarepki odkroić i odłożyć, bulwy obrać i pokroić na ćwiartki. Zagotować wodę, włożyć kalarepki i listki, ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do salaterki. Gorącą polać oliwą i octem. Dodać kapary, cebulkę i szczypiorek. Wymieszać, przybrać połówkami jajek. Podawać ciepłe.
Smażona kalarepka w pikantnym sosie
Składniki: 8 kalarepek z liśćmi, 3 łyżki mąki, 4 dag masła, biały pieprz, sól.
Na sos: 25 dag kwaśnej śmietany, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie: Liście kalarepek odciąć, twarde wyrzucić, środkowe delikatne umyć i odłożyć. Bulwy obrać, pokroić na grube plastry. Gotować 20 min. w osolonej wodzie. Odsączyć i przestudzić. Posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle na złoty kolor, doprawić pieprzem.
Przygotować sos – śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać do kalarepki i trzymać na ogniu przez 15 min. Podawać posypane koperkiem i ozdobione listkami kalarepki.
Placki z kalarepki i marchewki
Składniki: 1 duża kalarepa, 1 marchewka, 1 mała cebulka, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki mąki razowej, sól, pieprz
Przygotowanie: Kalarepkę i marchewkę umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem, mlekiem, mąką i przyprawami. Usmażyć cienkie placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu lub na suchej patelni podawać ze śmietaną, jogurtem lub twarożkiem i ziołami.
Kalarepka duszona ze śmietaną
Składniki: 80 dag młodej kalarepki, 2 łyżki oleju, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 śmietany, sól, cukier, 4 łyżki posiekanego koperku.
Przygotowanie: Kalarepki oczyścić ze stwardniałych liści, pozostawić tylko młode listki, umyć, obrać. Bulwę pokroić w kostkę, listki posiekać. Zagotować mleko z dodatkiem soli, dodać 3 łyżeczki cukru. Do wrzątku włożyć kalarepkę jednocześnie dodając olej, dusić do miękkości po przykryciem. Następnie oprószyć mąką, dodać śmietanę, jeszcze chwilę poddusić, przyprawić solą, odrobiną cukru, wymieszać z koperkiem. Podawać na ogrzanej salaterce jako dodatek do potraw z jaj, drobiu lub cielęciny.
Kalarepka faszerowana mięsem
Składniki: 8 młodych kalarep, 35 dag mielonego mięsa, cebula, 2 łyżki gęstej śmietany, 2 jajka, łyżka tartej bułki, 2 łyżki masła, łyżka mąki, szklanka śmietany 18%, łyżka tartego żółtego sera, łyżka oleju, łyżeczka tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Kalarepki obrać i gotować w osolonej wodzie przez 10-15 mm, osączyć na sicie. Gdy przestygną ściąć wierzchołki, delikatnie wydrążyć. Świeże listki i miąższ kalarepki drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso. Krótko przesmażyć, dodać miąższ i listki kalarepki, sól, pieprz, połowę tymianku i jeszcze chwilę smażyć mieszając. Masę przesmażyć, dodać surowe jajo, śmietanę i tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Farszem napełnić kalarepki, ułożyć na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu.. Z masła i mąki przygotować białą zasmażkę, rozprowadzić ją 2-3 łyżkami zimnej wody i śmietanką. Stale mieszając gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i resztą tymianku. Zdjąć z ognia, dodać surowe żółtko i żółty ser, dokładnie wymieszać. Polać kalarepki sosem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 15-20 min. Podawać gorące.
Tekst: Agata Kozłowska