Przysmaki z kapusty

Bigos natomiast jest naszym, polskim specjałem, a jego podstawowym składnikiem jest kapusta. Znana od niepamiętnych czasów ale trochę niedoceniana, przez wiele osób uważana za bardzo nudne warzywo. Jaka jest kapusta naprawdę? Długo by pisać – na pewno jest doskonałym źródłem witamin A, B, C i E, minerałów: żelaza, fosforu, wapnia, magnezu. Nie zawiera tłuszczów i cholesterolu, jest niskokaloryczna i przyspiesza przemianę materii. Kapusta kiszona jest lepszym źródłem witaminy C niż owoce cytrusowe! Warzywo to spożywane jest w Europie od bardzo dawna w bardzo róznych daniach. Przepisy na gołąbki znajdziemy w każdej nieomal kuchni, podobnie jak na kapuściane, zupy, sałatki, surówki… Oto nasze propozycje, które przekonają was, że kapusta wcale nie jest nudna!

Placki z białej kapusty

Składniki: 1/2 główki kapusty białej, 2 bułki kajzerki, 1 cebula, 2 szklanki mleka, szklanka mąki, 1 jajko, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, bułka tarta, olej do smażenia.

Przygotowanie: Bułki namoczyć w mleku, cebulę obrać, drobno posiekać, kapustę posiekać na kawałki i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odcisnąć nadmiar wody. Kapustę, odciśnięte bułki i cebulę zmiksować. Dodać mąkę i jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie placuszki, obtaczać w tartej bułce, smażyć na oleju na złoty kolor.

Makaron z kapustą pekińską

Składniki:1 kg kapusty pekińskiej, 25 dkg makaronu wstążki, 20 dkg bekonu lub chudego boczku, 1/4 l rosołu (może być z kostki), 2łyżki oleju, świeżo mielony biały pieprz, sól, gałązka świeżego tymianku lub szczypta suszonego.

Przygotowanie: Kapustę umyć, pokroić w paski. Bekon pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem, podlać rosołem i dusić na małym ogniu przez 20 min. Ugotować makaron (najlepiej al’dente), odcedzić, dodać do kapusty. Posypać niewielką ilością grubo mielonego, białego pieprzu i dodać gałązkę tymianku (lub suszone zioła). Dusić jeszcze kilka minut.

Kapusta kiszona z boczkiem

Składniki: 75 dkg kiszonej kapusty,50 g wędzonego boczku, 4 grube parówki (mogą być serdelki), 2 średnie cebule, 1 kwaskowe jabłko, 2 łyżki gęsiego smalcu, 10 jagód jałowca, 1/4 l bulionu, 1/8 l białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki wiśniówki.

Przygotowanie: Smalec rozgrzać w dużym garnku, dodać drobno pokrojoną cebulę i kapustę, mieszając dusić 5 min. Następnie dodać obrane, oczyszczone z nasion, drobno pokrojone jabłko, jałowiec i wino. Wlać bulin. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 2 godz., często mieszając. Dodać boczek, a po kolejnych 30 min. wiśniówkę i parówki i zagotować. Tą potrawę podaje się z białym, wytrawnym winem.

Czerwona kapusta z gruszkami

Składniki: Średniej wielkości główka czerwonej kapusty (1 kg), 4 dojrzałe gruszki, 2 kwaskowe jabłka,40 g smalcu, 1 cebula, łyżka maki ziemniaczanej, 1/8 l wody, łyżka octu, 1/4 l czerwonego wina, 6 łyżek borówki brusznicy, 3 goździki, listek laurowy, odrobina cukru.

Przygotowanie: Usunąć twarde, zewnętrzne liście kapusty, główkę podzielić na 4 części, usunąć głąb i poszatkować. Smalec rozdusić w garnku, dodać pokrojona drobno cebule, poddusić. Dodać kapustę, przyprawy, cukier, ocet, podlać wodą. Jabłka obrać i pokroić w grube cząstki, dodać do kapusty. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godz. W tym czasie obrać gruszki, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i ugotować w czerwonym winie (ok. 10 min.). Kapustę zagęścić mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą i octem, dodać 2 łyżki borówek, tak by była pikantna. Kapustę wyłożyć do miski lub na półmisek. Połówki gruszek wypełnić pozostałymi borówkami, ułożyć na kapuście.

Sałatka owocowa z kapustą pekińską

Składniki: 30 dkg kapusty pekińskiej, 20 dkg sera gouda, 2 jabłka, puszka mandarynek, łyżka rodzynek sułtanek, 3 łyżki rumu.

Sos:150 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka płynnego miodu, 1/2 łyżeczki musztardy, sok z cytryny.

Do przybrania: pomarańcza.

Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Ser i kapustę pokroić w cienkie cząstki. Rodzynki nasączyć rumem i odcedzić. Mandarynki odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Przygotować sos: wymieszać jogurt, musztardę, miód i sok z cytryny. Polać sałatkę, przed podaniem ozdobić cząstkami pomarańczy.

Sałatka z brukselki

Składniki: 60 dkg brukselki, 10 dkg wędzonego, przerośniętego boczku, 2 cebule, pęczek szczypiorku,150 g gęstej śmietany, 4 łyżki oleju, 4 łyżki octu, 1/4 l rosołu, 1/8 l białego wina, sok z 1 cytryny, sól, pieprz, szczypta mielonej gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Brukselkę przebrać, umyć, odsączyć. W garnku zagotować rosół z białym winem i sokiem z cytryny, posolić, dodać gałkę muszkatołową. Wrzucić brukselkę i gotować na małym ogniu10 min. Wystudzić. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na oleju, dodać poszatkowaną cebulę i zeszklić. Rozprowadzić odrobiną octu, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Brukselkę odsączyć, nałożyć do średnich, szklanych salaterek, polać sosem ze skwarkami i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …