Lubicie mleczne zupy? Ja nie lubię, bo od czasów przedszkola kojarzą mi się z „kluchami” w kaszy mannie na mleku. Jedyny wyjątek stanowi wigilijna zupa migdałowa mojej babci. Robię ją do dziś, przypomina mi dzieciństwo i babcine, świąteczne opowieści…
Lubię za to mleko i jego przetwory oraz wszystko, co można z nich zrobić w kuchni. A można bardzo wiele – twarożki, dipy do warzyw i sałatek, galaretki, lody, placki, pasty do kanapek… Może warto więc spróbować czegoś mlecznego, ale innego, ciekawszego?
Składniki: 15 dkg migdałów, 1,5 l mleka pełnotłustego, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu.
Przygotowanie: Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek, wysuszyć, zmielić i zalać wrzącym mlekiem. Gotować 15 min. na małym ogniu. Przed podaniem doprawić zupę surowym żółtkiem (do żółtka w miseczce wlać kilka łyżek zupy i natychmiast wymieszać), dodać masło. Ryż ugotować na sypko, przełożyć do wazy i zalać gorącą zupą.
Twarożek ziołowy
Składniki: 20 dkg tłustego twarogu, 1-2 łyżki mleka, 2-3 łyżki śmietany kremówki, 3-4 łyżki siekanych, mieszanych, świeżych ziół (pietruszka,
koperek, szczypiorek, trybula, melisa, majeranek), 1-2 cebule, sól, mielony biały
pieprz, kilka listków sałaty.
Przygotowanie: Cebulę obrać, drobno posiekać lub zetrzeć. Twarożek wymieszać z mlekiem i śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać zioła, wymieszać. Ułożyć na liściach sałaty, przyprawić listkami selera naciowego lub cząstkami czerwonej papryki.
Składniki: 20 dkg sera pleśniowego typu rokpol, 20 dkg startego żółtego sera, 1 krążek sera typu camembert, opakowanie serka topionego, 1/2 opakowania jogurtu bałkańskiego, kilka ząbków czosnku, świeżo mielony pieprz, kilka kaparów, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać rozdrobniony ser, podgrzewać na małym ogniu, dokładnie mieszając, dodać serek topiony i posiekane kapary. Wlać jogurt. Delikatnie wymieszać, doprawić
pieprzem.
Sos 4 sery jest doskonałym dodatkiem do makaronu typy penne lub pieczonej piersi z kurczaka.
Składniki: 40 dkg twarożku, 3 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki masła do smażenia, cukier puder.
Przygotowanie: Twarożek dokładnie wymieszać z żółtkami i mąką, doprawić solą. Białka ubić na pianę, wymieszać z masą twarogową. Masło rozgrzać na patelni. Nakładać masę na grubość 1 cm i smażyć na złoty kolor. Gotowe placki porozrywać widelcami na nieduże kawałki i obsmażyć na złotobrązowy kolor, dodając, w miarę potrzeby, odrobinę masła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Składniki: 3 szklanki maślanki, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżki żelatyny, 1/3 laski wanilii, skórka z cytryny.
Przygotowanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie zagotować. Wanilię drobno pokroić, dodać cukier, rozetrzeć. Maślankę, żelatynę, wanilię, cukier i skórkę cytrynową zmiksować. Przełożyć do pucharków, wstawić do lodówki, zostawić do stężenia. Przed podaniem można przybrać listkami mięty, cząstkami owoców, posypać wiórkami czekoladowymi lub migdałowymi albo polać sosem z owoców.