Odrobina egzotyki

Czasy, kiedy jedynymi egzotycznymi owocami na naszych stołach były pomarańcze minęły bezpowrotnie. Stragany na targach i stoiska z owocami w supermarketach kipią egzotyką. Kształty, kolory, zapachy kuszą – spróbuj mnie! Karambole, kumkwaty, persymona, liczi – ile smaków i możliwości, a my, wstyd się przyznać, nie wiemy jak je wykorzystać. Jedyne, co przychodzi nam do głowy to sok i sałatka owocowa. Proponuję, aby w karnawale trochę zaszaleć, wypróbować nasze przepisy z egzotycznymi owocami i zaskoczyć gości egzotycznymi smakami.

Rolada serowa z papają

Składniki: 25 dag sera żółtego (edamski, podlaski, gouda), 1 papaja (ok. 30 dag), 20 dag szynki w plasterkach, 30 dag miękkiego twarogu, 8 łyżek mleka, 2 łyżki startego chrzanu, 2 łyżeczki zmielonej kolendry, odrobina soli i cukru.

Do przybrania: 2 paski papai, kilka orzechów włoskich.

Przygotowanie: Papaję umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w słupki długości 10 cm i grubości 1, 5 cm. Twaróg zmiksować z mlekiem, przyprawami i chrzanem. Z żółtego sera zdjąć osłonkę, włożyć do foliowej torebki i ogrzać na Parzewy stał się plastyczny. Rozwałkować go na lekko zwilżonej stolnicy. Płat sera posmarować twarogiem, ułożyć na nim plastry szynki i słupki papai. Zawinąć ciasno jak roladę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Przed podaniem pokroić w plastry i udekorować kawałkami papai i orzechami włoskimi.

Kurczak w orzechach z granatami

Składniki: kurczak o wadze 1, 2 kg, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich, 1 owoc granatu, 2 jajka na twardo, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego, 1 szklanka świeżej, siekanej zieleniny: koperku, natki pietruszki, szczypiorku, bazylii, mięty, kolendry, sól, pieprz, odrobina cukru.

Przygotowanie: Kurczaka oczyścić, umyć, natrzeć solą i upiec na rumiano. Orzechy zemleć, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ocet wymieszać z wodą w stosunku 1:1, dodać sok z cytryny oraz przyprawami, wlać do zmielonych orzechów. Dodać posiekaną zieleninę (z wyjątkiem szczypiorku) i cebule z czosnkiem. Upieczonego kurczaka polać tym sosem, wstawić na 5-7 min do piekarnika o temperaturze 190°C. Następnie pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, posypać ziarnami granatu. Jajka pokroić na połówki i przybrać półmisek. Posypać szczypiorkiem. Można podawać na gorące lub na zimno.

Filety wieprzowe z karambolą

Składniki: 4 filety wieprzowe (50 dag), 2 karambole (30-35 dag), 2 łyżki wiórków kokosowych, 1, 4 szklanki białego, wytrawnego wina, 2 łyżki karmelu, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka, mielony imbir, sól, pieprz.

Przygotowanie: Filety, opłukać, oczyścić z błon, żyłek i tłuszczu. Lekko rozbić posypać solą i pieprzem, usmażyć na 2 łyżkach dobrze rozgrzanej margaryny. Włożyć do rondelka, wlać kieliszek wina i dusić ok. 8 min. Karambole umyć i pokroić na cienkie gwiazdki, posypać imbirem, obtoczyć we wiórkach kokosowych, obsmażyć na pozostałej margarynie. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Mięso wyjąć z rondelka i trzymać w cieple. Do sosu wlać resztę wina, karmel, dodać czosnek, zaprawić mąką i gotować 2 minuty.

Mięso podawać polane sosem obłożone gwiazdkami z karamboli, najlepiej z frytkami.

Babka ryżowa z kumkwatem i mango

Składniki: 2, 5 szklanki ryżu ugotowanego tak, by był kleisty, 5 kumkwatów, 2 jabłka, 1/2 owocu mango, 1 brzoskwinia, 3 łyżki miodu, 1, 5 szklanki soku pomarańczowego, łyżka startej skórki pomarańczowej, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka posiekanych migdałów), 6 łyżeczek żelatyny, 1,5 łyżki masła, 3,5 łyżki cukru, 1,5 pojemnika śmietany kremówki, 1 pomarańcza i orzechy włoskie do przybrania.

Przygotowanie: Salaterkę wysmarować masłem, posypać 2 łyżkami cukru i wyłożyć ryżem przyklejając go do ścianek naczynia. Owoce umyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę, wymieszać z miodem, orzechami i migdałami. Wstawić na 30 min. do lodówki. Rozgrzać w rondelku sok z pomarańczy i wsypać do niego skórkę. Rozpuścić w nim żelatynę.

Owoce włożyć do salaterki z ryżem i zalać żelatyną. Przykryć i wstawić do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić. Babkę wyłożyć na talerz, udekorować bitą śmietaną, orzechami i cząstkami pomarańczy.

Mus z mango

Składniki: 3 żółtka, 1/4 szklanki cukru, 2/3 szklanki mleka, 1/3 świeżego soku z pomarańczy, 4 łyżki żelatyny, 2 łyżki brendy, 1 owoc mango, 1,3 szklanki bitej śmietany.

Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo wlewać do niej gorące mleko cały czas ubijając. Miskę ustawić na garnku z gorąca wodą i nadal ubijać aż krem zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek miski. Następnie schłodzić w lodzie lub zimnej wodzie, ciągle ubijając.

Mango obrać, przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę i zmiksować. Żelatynę namoczyć w soku z pomarańczy, a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Stopniowo, ciągle mieszając dodawać do żelatyny zmiksowane mango, wymieszać z kremem jajecznym, wlać brendy i ubijać aż mus stanie się puszysty. Wyłożyć do pucharków, schodzić, podawać udekorowany bitą śmietaną.

Tekst: Agata Kozłowska

 


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …