Chociaż pochodzą z tropików – z Indii i Półwyspu Malajskiego – to banany kojarzą mi się z zimą. Pewnie dlatego, że pojawiają się w sklepach właśnie o tej porze roku. Ich nazwa pochodzi od arabskiego słowa banan – palec. Zawierają znaczną ilość mikro- i makroelementów, prowitaminy A, witaminy B1, B2, PP, C i E. Z powodu dużej zawartości cukru nie powinny ich jeść osoby otyłe i cierpiące na cukrzycę. Warto wiedzieć, że jada się też gotowane lub pieczone kwiaty bananowca. Natomiast z liści banana manilskiego produkuje się mocne włókno tzw. manilę, służącą do wyrobu lin.
Zwykle jadamy banany na surowo, ale można z nich zrobić wiele smacznych dań. Spróbujcie!
Zupa curry z kurczakiem
Składniki: 3 banany (2 miękkie i 1 twardy), 1 kurczak (ok. 1 kg), włoszczyzna, 1/2 szklanki ryżu, 3 łyżki masła, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki płatków migdałowych, 4 łyżki śmietanki kremówki, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 4 goździki, 1 łyżka łagodnego curry, 1/2 łyżeczki imbiru, sól.
Przygotowanie: Kurczaka umyć, zalać 6 szklankami wody, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, goździki i gotować 15 min. Włoszczyznę oczyścić, obrać pokroić, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować jeszcze 25 min. Ugotowanego kurczaka wyjąć, obrać, mięso pokroić na kawałki. Rosół przecedzić. Ugotować ryż. Miękkie banany obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z imbirem i curry. Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, rozpuścić, wymieszać z bananami, dodać do rosołu i gotować 10 min. Do zupy dodać mięso z kurczaka i ryż. Płatki migdałowe zrumienić na patelni. Twardego banana obrać, pokroić w plasterki. Zupę rozlać do talerzy, dodać plasterki banana, ubitą śmietanę, posypać płatkami migdałowymi.
Składniki: 40 dag wątróbek kurzych, 1 banan, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz.
Przygotowanie: Wątróbki umyć, osączyć, obtoczyć w mące wymieszanej z pieprzem, usmażyć na oleju. Banana umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć curry, obsmażyć. Wątróbkę wyłożyć na talerz, posolić, przybrać plasterkami banana.
Jako przystawkę podawać z grzankami, jako danie obiadowe – z ryżem.
Składniki: 5 bananów (ok. 1 kg), 25 dag mąki, 25 dag cukru, 12,5 dag masła, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, masło do wysmarowania blachy.
Przygotowanie: Banany obrać i rozgnieść widelcem. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i bananami, zagnieść ciasto. Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Orzechy zemleć i dodać do masy maślanej. Masę połączyć z ciastem i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na czworokątną, płaską, wysmarowaną masłem blachę, piec 20-25 min w temperaturze 200°C. Ciepłe ciasto pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty.
Banany w galaretce
Składniki: 3 banany, 2 łyżki koniaku, 1,5 szklanki wody, 3 łyżki cukru, 5 dag posiekanych pomarańczy, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie: Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut. Banany, pomarańcze i cytrynę umyć. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Banany obrać pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny i koniakiem. Zagotować wodę z cukrem i żelatyną, ostudzić. Dodać sok z pomarańczy i cytryny. Plasterki banana ułożyć w formie budyniowej, posypać migdałami, zalać połową galaretki, wstawić do lodówki, gdy stężeje wlać resztę galaretki i ponownie wstawić do lodówki. Podawać z bitą śmietaną i biszkoptami.
Składniki: 6 bananów, 1/2 szklanki mleka, szklanka słodkiej śmietanki kremówki, 3 łyżki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie: Żelatynę wymieszać z zimnym mlekiem, gdy spęcznieje, podgrzać aż się rozpuści, ostudzić. Śmietankę ubić, dodając powoli mleko z żelatyną. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć w salaterce lub pucharkach, posypać cukrem, polać śmietanką. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z biszkoptami.