Na początek lata – wiśnie i czereśnie

Należą do tej samej rodziny krzewów – różowatych i są zaliczane do najbardziej wartościowych owoców. Nie sposób przecenić ich zalet. W czereśniach znajdziemy potas, który dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy, witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5, wspomagającą leczenie artretyzmu, a także wapń, żelazo i dużą dawkę jodu, który reguluje pracę tarczycy i korzystnie wpływa na przemianę materii. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.

Wiśnie natomiast zawierają cukry proste i pektyny, mangan i więcej kwasów owocowych, ale mniej jodu, wapnia i żelaza. Są od czereśni mniej kaloryczne. Działają przeciwzapalnie, m.in. zapobiegają zapaleniu tętnic i chronią nasze serce. Mają też właściwości antynowotworowe.

Niestety sezon na wiśnie i czereśnie jest krótki, dlatego trzeba maksymalnie wykorzystać ich dobroczynne właściwości.

Naleśniki biszkoptowe z czereśniami

Składniki: Na ciasto: szklanka mąki (pszennej lub gryczanej), szklanka mleka, 3 jajka, łyżka cukru.

Nadzienie: 50 dag czereśni, szklanka śmietany 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżeczka cukru waniliowego.

Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć na sicie, usunąć ogonki, wydrylować, kilka odłożyć do dekoracji; śmietanę dobrze schłodzić w lodówce. Przygotować ciasto: 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej), mleko, żółtka i mąkę zmiksować z odrobiną soli i odstawić na 20 min. Białka ubić z dodatkiem cukru i delikatnie wymieszać z masą. Na gorącej, posmarowanej olejem patelni usmażyć naleśniki.

Schłodzona śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Każdy naleśnik napełnić śmietaną oraz owocami i złożyć na pół. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem i przybrane całymi owocami.

Kurczak z czereśniami

Składniki: kurczak (ok.1 kg), 30 dag ciemnych czereśni, 300 ml sherry, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki natki pietruszki, łyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki łagodnego curry, 1/2 łyżeczki imbiru, sól.

Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć, usunąć ogonki, wydrylować.Kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na 4 porcje, oprószyć solą. Czosnek obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Kawałki kurczaka obsmażyć z obu stron i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć czereśniami. Posypać imbirem, natką i curry. Wymieszać musztardę z sherry i polać mięso. Piec pod przykryciem w temperaturze190°C przez 40 min. Podawać z purѐe ziemniaczanym.

Czereśnie smażone w cieście

Składniki: 50 dag dużych, jędrnych czereśni, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1/2 szklanki mleka, łyżeczka skórki z cytryny, łyżka masła, 2 łyżki cukru, 4 dag drożdży, sól; do posypania – 5 łyżek cukru pudru, 2 łyżeczki cukru waniliowego; do smażenia – 1 szklanka oleju.

Przygotowanie: Czereśnie umyć, osączyć i pozostawić ogonki. Masło utrzeć z cukrem do białości dodając po jednym żółtku. Dodać mleko i rozdrobnione drożdże. Białka ubić na sztywno i dodawać partiami do masy. Na koniec dodać skórkę z cytryny i delikatnie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W głębokie patelni lub płaskim rondlu rozgrzać olej i trzymając po 2-3 czereśnie za ogonki zanurzać w cieście i smażyć tak jak pączki. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule. Podawać na ciepłym półmisku. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i podać osobno.

Tort szwarcwaldzki

Składniki: Ciasto: 15 dag gorzkiej czekolady, roztopionej, 15 dag miękkiego masła, 15 dag drobnego cukru, 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka, 15 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.

Syrop do nasączenia blatów: 75 ml soku z wiśni, 75 ml kirszu – likieru wiśniowego.

Masa wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki), 2 łyżki cukru, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 50 ml kirszu – likieru wiśniowego,700 g wiśni świeżych lub mrożonych lub z kompotu.

Krem z bitej śmietany: 900 ml śmietany kremówki (36%), serek mascarpone, kilka łyżek cukru pudru do smaku, ekstrakt waniliowy.

Czekolada deserowa (jedna tabliczka) i wiśnie kandyzowane do ozdobienia.

Przygotowanie:

Ciasto: Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy24 cm. Piec w temperaturze170°C około 30-40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty (można również upiec osobno 3 blaty, każdy blat piecze się około 12 minut).

Wymieszać składniki syropu do nasączanie ciasta.

Masa wiśniowa: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki masy oprócz wiśni, podgrzać i mieszać do zgęstnienia do konsystencji kisielu. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.

Krem: Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.

Na paterę do tortów położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć (ostatnie 50 ml).

Tort z wierzchu i po bokach udekorować bitą śmietaną, czekoladą i wiśniami.

Zupa wiśniowa „chłodząca”

Składniki: 70 dag wiśni, 4 łyżki cukru, 1 szklanka wody, 2 szklanki jogurtu, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki.

Przygotowanie: Wiśnie przebrać, umyć i wydrylować. Wodę zagotować z cukrem, do wrzątku wrzucić owoce, gotować pod przykryciem. Mąkę wymieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni równocześnie mieszając. Do wystudzonej zupy dodać jogurt wymieszany ze śmietanką. Zmiksować, schłodzić w lodówce. Podawać z groszkiem ptysiowym lub płatkami zbożowymi np. kukurydzianymi.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …