Z rabatki na talerz

Lato w pełni i nasze ogródki aż kipią od kwiatów – nagietki, nasturcje, begonie, bławatki, floksy, lawenda, kwiaty lipy, ogórecznika, czarnego bzu, cukinii… Lista jest długa. Ile kolorów i zapachów! Ale kwiaty to nie tylko ozdoba ogrodu. Moda na „jedzenie stokrotek” przyszła do nas z zachodu i szturmem podbija naszą kuchnię. Nie jest to jednak nic nowego, bo dodawanie kwiatów do potraw, nie tylko aby je udekorować, jest znana na całym świecie od stuleci.

Ja polecam nasturcję. Bardzo ją lubię –  duże, zielone liście i kwiaty w niezwykle intensywnych, słonecznych kolorach o ciekawym, nieco cierpkim zapachu. Pięknie wyglądają w małych wazonikach rozstawionych tu i tam w pokoju, ale też dodają smaku potrawom. Bo musicie wiedzieć, że wszystkie części nasturcji – liście, kwiaty i nasiona – są jadalne. Dlatego zachęcam was do letniego eksperymentowania z kwiatami w kuchni.

 

Sałata z nasturcją

Składniki: garść liści nasturcji, 10 małych, rozwiniętych kwiatów nasturcji, bulwa kopru włoskiego, garści kiełków rzeżuchy, duża sałata, łyżeczka miodu, po łyżce soku z cytryny i pomarańczy, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Przygotowanie: Kwiaty delikatnie umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Połączyć garść nagietkowych listków z umytą, wysuszoną i porwaną na małe kawałki sałatą. Kiełki przepłukać letnią wodą. Koper włoski obrać z łusek, usunąć korzeń. Bulwę kopru z natką pokroić w paseczki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Z soku cytrynowego, pomarańczowego, oliwy, miodu, pieprzu i odrobiny soli utrzeć sos. Polać sałatkę, podawać z ciepłą bagietką.

 

Dżem z zielonych pomidorów z nasturcją

Składniki:1 kg zielonych pomidorów, 1,5 szklanki cukru, sok z 1 cytryny, sok z 1/2 limonki, 20 kwiatów nasturcji.

Przygotowanie: Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do garnka z grubym dnem. Dodać sok wyciśnięty z cytryny i limonki, a także troszkę cukru. Gotować na niewielkim ogniu aż zmiękną (około 2 godz.), dodać resztę cukru i kwiaty nasturcji. Jeszcze chwilkę gotować. Nakładać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.

Dżem można przechowywać przez kilka miesięcy, jest doskonałym dodatkiem do słodkich bułeczek, naleśników i deserów.

 

Faszerowane kwiaty nasturcji

Składniki:10-15 kwiatów nasturcji, ulubiony rodzaj białego sera, puszka łososia w kawałkach, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Kwiaty nasturcji delikatnie opłukać. Wymieszać ser, łososia i sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać kapary. Po pół łyżeczki masy serowej nakładać do kwiatów nasturcji, następnie złożyć płatki i lekko ścisnąć, udekorować kaparami. Podawać na umytych liściach nasturcji.

Kapary z nasturcji 
Składniki: 10 dag zielonych owoców nasturcji, 1/4 szklanki wody, 100 ml octu winnego, 2 dag cukru, listek laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskie goździk, odrobina soli.

Przygotowanie: Przebrane i oczyszczone owoce nasturcji umyć obgotować przez 10 min. w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do słoiczków. Z octu, wody i przypraw przygotować zalewę (można dodać kawałek cynamonu i kilka goździków – będzie łagodna w smaku). Zalać owoce i pasteryzować przez 15 min.

 

Risotto z nasturcją

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka masła, 1-2 pory, 1-2 ząbki czosnku, 1 szklanka ryżu (najlepiej arborio), 1/2 szklanki białego wina, sól gruba, 3 szklanki bulionu, 3/4 kostki masła, 3/4 szklanki startego sera, pesto z nasturcji, 1 gałązka trybuli, kwiaty nasturcji do dekoracji.

Przygotowanie: W dużym garnku z grubym dnem, na średnim ogniu rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Pory oczyścić i pokroić w piórka, dodać do oliwy i dusić mieszając, aż będą miękkie i przezroczyste (2 min). Dodać czosnek i dodusić przez około 30 sekund. Dodać ryż i gotować około 2 min. (aż ziarna się zlepią). Wlać wino i stale mieszając dusić do jego wchłonięcia. Doprawić solą. Do ryżu stopniowo dodawać bulion – po 1/2 szklanki, mieszając do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzać do momentu, gdy ryż będzie al dente (ok. 20 min.)

Wymieszać z masłem i zdjąć z ognia. Wymieszać ze startym serem. Podawać z pesto z nasturcji i trybuli, przybrane kwiatami z nasturcji.

 

Pesto z nasturcji

Składniki: 4 szklanki liści z nasturcji, 2 szklanki kwiatów nasturcji, 1,5 szklanki oliwy z oliwek, 5 ząbków czosnku, 1-1,5 szklanki orzechów włoskich, 1-1,5 szklanki posiekanego parmezanu.

Przygotowanie: Dokładnie umyć i osuszyć liście i kwiaty nasturcji; rozerwać większe liście na części. Dodaj liście, kwiaty, czosnek, oliwę z oliwek, orzechy włoskie, orzechy i parmezan, zmiksować. Przełożyć do małych słoiczków. Pesto z nasturcji można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

 

Lody z koziego sera i nasturcji

Składniki: 1 opakowanie miękkiego serka koziego, 1,5 szklanki mleka, 2/3 szklanki cukru, 6 żółtek, 1 szczypta soli morskiej, 1/3 szklanki kwiatów nasturcji.

Przygotowanie: Kozi ser włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywka. W rondelku na średnim ogniu wymieszać mleko z połową cukru. Gotować na wolnym ogniu nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie ubić żółtka z pozostałym cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, powoli wlać wystudzone mleko do żółtek, delikatnie wymieszać. Następnie, nadal ubijając, przelać z powrotem do rondla. Podgrzewać do zgęstnienia (musi mieć konsystencję masy na cukierki). Mieszaninę mleka i żółtek wlać do naczynia z kozim serem, ubijać aż powstanie jednolita masa. Dodać umyte i pokrojone kwiaty nasturcji. Na co najmniej 4 godz. i nie dłużej niż na noc, umieścić w lodówce lub zamrozić w ekspresie do lodów według instrukcji producenta. Lody podawać w pucharkach, przybrane całymi, umytymi kwiatami nasturcji.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …