Śliwki towarzyszą ludziom od dawien dawna. Jak wskazują badania historyków i odkrycia archeologów uprawiane są od ponad 2000 lat, a może nawet dłużej. Nie wiemy, kto pierwszy odkrył ich walory kulinarne. Wszystkie odmiany śliwek pochodzą od owoców dzikiego krzewu znad Morza Kaspijskiego. Rodzina śliw obejmuje ponad 30 różnych gatunków, różniących się wielkością, barwą, smakiem, kształtem owoców i czasem dojrzewania. Obecnie uprawia się na świecie 6 tysięcy różnych ich gatunków. Ja najbardziej lubię niebiesko-granatowo-fioletowe węgierki o złocistym, słodkim miąższu. Są uniwersalne, można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, ale – uwaga – są dość kaloryczne. Oprócz nich do tej rodziny należą m.in.: mirabelki, renklody, lubaszki, damascenki, brzoskwinie, czereśnie i wiśnie, migdały, czeremchy, laurowiśnie, tarniny, śliwy japońskie Shiro, śliwy amerykańskie, ałyczę… Skąd takie bogactwo odmian? Śliwki bardzo łatwo się krzyżują dając coraz to nowe, smaczniejsze odmiany!
Na jesień polecam przepisy z moimi ulubionymi węgierkami.
Knedle ze śliwkami
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 30 dag mąki pszennej, 50 dag śliwek, 6 łyżek cukru, 10 dag śmietany lub gęstego jogurtu do polania, szczypta soli.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i rozgnieść na puree, dodać jajka, mąkę i sól. Zagnieść na gładkie ciasto. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Usunąć pestki. Ciasto zrolować w wałek. Odkrawać po kawałku i formować placek. Do każdego wkładać połówkę śliwki. Zlepić i uformować kulkę.
Gotowe knedle wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 4-5 min.
Po ugotowaniu polać je śmietanką i posypać cynamonem.
Chuteny ze śliwek z imbirem i cynamonem
Porcja na 6 słoików po 300 ml
Składniki: 1kg i 20 dag śliwek węgierek, 2 jabłka (średniej wielkości), 15 dag rodzynek, 400 ml czerwonego octu winnego, 25 dag brązowego cukru,
1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 laska cynamonu, 1 łyżeczka ziela angielskiego rozdrobnionego w moździerzu, 2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: Owoce umyć, obrać, usunąć pestki i gniazda nasienne, pokroić w kawałki. Włożyć do dużego rondla, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, gotować dalej, mieszając aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję konfitury. Wyjąć cynamon.
Gorący chutney przełożyć do ogrzanych, wysterylizowanych słoików i pasteryzować ok. 15 min. od zagotowania.
Ragoût z indyka ze śliwkami
Składniki: 60 dag piersi indyka, 50 dag węgierek, 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli, ząbek czosnku, 1/2 szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki), 3 łyżki oleju, 1,5 łyżki brandy, 2 łyżki rodzynek, 1,5 łyżki posiekanych płatków migdałowych, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i estragonu, 2 goździki, 5 łyżek cukru, sól i pieprz.
Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić w paski. Tymianek i estragon połączyć z pieprzem, cebulą i czosnkiem. Połączyć z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godz.
Rodzynki umyć i namoczyć w brendy na 30 min., osączyć, alkohol odstawić. Śliwki umyć, przekroić, wyjąć pestki. 20 sztuk odłożyć, pozostałe pokroić w paski.
Mięso obsmażyć na oleju, podlać rosołem, włożyć śliwki i rodzynki, dusić ok. 30 min. Dodać posikane migdały, brandy, goździki, łyżeczkę cukru i posolić. Dusić jeszcze przez 10 min. Z pozostałego cukru i 3 łyżek wody przygotować syrop, usmażyć w nim na szklisto, pozostałe śliwki.
Mięso podawać z ryżem i usmażonymi w syropie śliwkami.
Orientalne szaszłyki
Składniki: 80 dag piersi z kurczaka, 25 dag (16 sztuk) węgierek, 16 migdałów, 2 plastry ananasa z puszki, 3 banany, zielona papryka, 14 plasterków chudego wędzonego boczku, 1,5 łyżki siekanej natki pietruszki.
Marynata: 2,5 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżeczki musztardy miodowej, po 1 łyżce oliwy, soku z cytryny i winiaku, 2 łyżki posiekanego korzenia imbiru, ząbek czosnku.
Przygotowanie: Marynata: czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i pół szklanki zalewy z puszki ananasa. Mięso obrać, oczyścić z błon i każdą pierś pokroić na 4 kawałki. Zalać marynatą i odstawić na 2 godz.
Węgierki umyć, nadkroić, wyjąć pestki i na ich miejsce włożyć obrany migdał, połówki ponownie połączyć. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w 12 kwadratów, z plastrów ananasa wykroić 12 kostek, każdy banan pokroić na 4 części, a plastry boczku przekroić na pół. Śliwki i kawałki banana owinąć boczkiem. Mięso wyjąć z zalewy; zalewę przecedzić i zachować.
Na szpikulce do szaszłyków nadziewać kolejno: śliwkę, kawałek kurczaka, banan i paprykę (na końcu powinna być śliwka), posmarować marynatą i piec na ruszcie rozgrzanym do 175°C ok. 20 min obracając, aby szaszłyki upiekły się równomiernie. Od czasu do czasu skropić resztą marynaty.
Szaszłyki można podawać z ryżem lub z pieczywem.
Placek ze śliwkami
Składniki: 1,5 kg śliwek, pół szklanki cukru, łyżeczka cynamonu, 1 żółtko.
Ciasto: 3, 5 szklanki mąki pszennej, 7 dag drożdży, 1 i 1/4 szklanki mleka, 2 jajka, łyżka cukru, 12 dag roztopionego masła.
Przygotowanie: Ciasto: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 50 min. do wyrośnięcia. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia, blachę.
Śliwki umyć, osączyć, przekroić i usunąć pestki. Ułożyć na cieście, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem. Pozostałą część ciasta zawinąć i zrobić z niej brzegi placka i „kratkę” między owocami. Posmarować żółtkiem. Piec 45 min. w temperaturze180°C.