Myślę, że 9 na 10 osób spytanych o produkty mleczne odpowie krótko – biały ser. Co można o nim powiedzieć? Twaróg, bo tak powinno się go nazywać – to faktycznie najpopularniejszy produkt wytwarzany z mleka. Proces jego przygotowania polega na kwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu, ostudzeniu i odcedzeniu. Jego smak zależy od czasu, jaki minął od chwili ukwaszenia mleka: ser kwaśny, gdy upłynął dzień lub więcej, ser słodki, gdy robiony jest tego samego dnia, w którym mleko się skwasiło. Twarogi i twarożki zawierają magnez, potas, cynk a także witaminy z grupy B, A, D oraz E, natomiast ,choć może to wydawać się dziwne, wapnia zawierają najmniej ze wszystkich produktach mlecznych – aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie trzeba by zjeść około 1kg twarogu. To oczywiście przesada i może prowadzić do niestrawności. Warto jednak wypróbować przepisy na smakołyki z twarogiem – a można z niego wyczarować różne, ciekawe potrawy. Poczynając od wiosennego twarożku na śniadanie aż po pyszne bułeczki.
Twarożek z fistaszkami i rzodkiewką
Składniki: 25 dkg półtłustego twarogu, 1 pęczek rzodkiewek, garść prażonych i solonych fistaszków, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, sól.
Przygotowanie: Rzodkiewki umyć, usunąć liście, posiekać lub zetrzeć na tarce, fistaszki drobno posiekać. Twarożek rozgnieść widelcem, dodać rzodkiewki i fistaszki. Dodać jogurt, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 min., aby się „przegryzło”.
Placki serowe
Składniki: 20 dag tłustego, białego sera, 4 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, 2 łyżki świeżej, siekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek), sól, pieprz, olej do smażenia.
Przygotowanie: Ser rozetrzeć, dodać mąkę, żółtka, zieleninę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, formować łyżką małe placuszki, smażyć na złoty kolor.
Podawać z gęstą kwaśną śmietaną – w wersji bardziej wykwintnej z kawiorem i zieloną sałatą.
Składniki: 4 duże pomidory, 10 dag kiełbasy szynkowej, 5 łuskanych orzechów włoskich, 1 małe jabłko, 2-3 łyżki kaparów, 20 dag twarożku z chrzanem, sól i świeżo mielony pieprz, liście zielonej sałaty.
Przygotowanie: Pomidory umyć, osuszyć, ściąć górny plasterek tak, aby utworzył „przykrywkę”, wydrążyć. W środku oprószyć solą i pieprzem. Z kiełbasy ściągnąć skórkę, pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać, jabłko obrać, przekroić, wyciąć gniazdo nasienne, zetrzeć na grubej tarce Wymieszać twarożek, kiełbasę, orzechami, tartym jabłkiem i kaparami. Napełnić masą twarogową pomidory, przykryć „przykrywką”. Ułożyć na liściach sałaty. Podawać z żytnim chlebem.
Sos z awokado i twarożku
Składniki: 1 duże, dojrzałe awokado, 1 duży pomidor, 1 cebula, 20 dag twarożku z papryką, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika.
Marynata: sok z 1 cytryny, sól, pieprz, pieprz Cayenne, cukier.
Przygotowanie: Wymieszać składniki marynaty. Awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ tworząc ze skórki „miseczkę”, pomidora sparzyć i ściągnąć skórkę. Awokado i pomidora zetrzeć na grubej tarce i połączyć z marynatą. Cebulę obrać, zetrzeć na drobnej tarce, dodać do sosu razem z twarożkiem i natką pietruszki. Dokładnie wymieszać. Pestki słonecznika uprażyć na gorącej patelni na złoty kolor i posypać nimi sos. Podawać w miseczce ze skórki awokado.
Sos jest doskonałym dodatkiem do tostów, sałat, jarzyn, fondue i krewetek.
Składniki: 50 dag maki pszennej, 2 torebki suszonych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 40 dag twarożku, 150 ml letniej wody, 2 żółtka, 2 łyżki mleka.
Przygotowanie: Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sól, twarożek i letnią wodę. Wyrabiać mikserem przez 5 min.– najpierw na niskich, a następnie maksymalnych obrotach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość zagnieść rękami. Formować małe bułeczki, układać na natłuszczonej blasze. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, gdy zwiększą objętość posmarować żółtkami zmieszanymi z mlekiem. Piec ok. 15 min w temperaturze 250°C.