Tajemnicza, egzotyczna, uwodzicielska – czekolada

Jedno z moich najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa to niedzielna wyprawa z rodzicami na gorącą czekoladę z „czapeczką” bitej śmietany. Do dziś uwielbiam czekoladę, szczególnie gorzką, z odrobiną skórki pomarańczowej albo z dodatkiem papryczki chili.

Kakao i czekoladę zawdzięczamy Majom i Olmekom. Dla nich były niezwykłym, czarodziejskim napojem, który przeznaczano na ofiarę dla bogów i napój dla królów. Były bezcenne jeszcze zanim, dzięki Hiszpanom, trafiły do Europy. Historia czekolady to długa, niezwykle ciekawa opowieść o egzotycznych smakach, czarach, uwodzeniu… Miejsca by nie wystarczyło!

Proponuję wam na święta ciekawe, nieco egzotyczne przepisy na potrawy z czekoladą, którymi można oczarować gości. Spróbujcie, jak smakują i uwodzą.

A tak przy okazji, uważajcie na tzw. białą czekoladę, która naprawdę ma niewiele wspólnego z tą prawdziwą – zamiast ziaren kakaowca zawiera masło kakaowe i zdecydowanie za dużo cukru.

Czekolada po meksykańsku

Składniki: 5 łyżek naturalnego kakao, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 5 łyżek cukru, 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonej papryczki chili, 1 szklanka wody, 3 szklanki mleka, 1 szklanka śmietany kremówki, 1 łyżeczka cukru waniliowego, odrobina gałki muszkatołowej.

Przygotowanie: Kakao, mąkę, cukier, mielone przyprawy dokładnie wymieszać, rozetrzeć z wodą, wlać do garnka. Podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Mieszając powoli, dolewać mleko. Ponownie doprowadzić do wrzenia, pozostawić na ogniu jeszcze 5 min. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Czekoladę wlać do filiżanek, ozdobić bitą śmietaną i posypać gałką muszkatołową. Podawać gorącą.

Indyk w sosie mole

Składniki:1 kg piersi z indyka

Sos mole: 1 papryczka chili, 1 szklanka rosołu z kury, 1 duża cebula, 1 pomidor, 1 łyżka masła, ząbek czosnku, 3 dag migdałów, 2 dag rodzynek, 1 łyżka nasion sezamu, 1 łyżka tartej bułki, 1 łyżeczka zmielonych przypraw: goździków, cynamonu, kolendry, anyżku, 4 łyżki oliwy, 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie: Mięso umyć i ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości.

Przygotowanie sosu mole: Papryczkę chili oczyścić z nasion, umyć, podzielić na drobne kawałki. Zalać 1/2 szklanki gorącego rosołu i odstawić na 30 min. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zemleć. Rodzynki umyć i osączyć. Cebulę, czosnek, papryczkę chili, rodzynki, połowę nasion sezamu, pomidora, bułkę tartą oraz przyprawy schłodzić i zmiksować na gładką masę. Dodać masło i mieszając, gotować na małym ogniu przez 5 min. Wlać resztę rosołu i włożyć czekoladę. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia.

Indyka wyjąć z wywaru, osuszyć, podzielić na porcje, zarumienić na oliwie, ponownie osączyć i włożyć do sosu. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 20-30 min. Kilkakrotnie przewrócić tak, aby mięso nasiąkło sosem. Wyłożyć na półmisek, polać sosem i posypać pozostałymi nasionami sezamu.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Mus czekoladowy

Składniki: 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżka masła, po 1 tabliczce czekolady mlecznej i gorzkiej, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru, 1/2 torebki cukru waniliowego.

Do przybrania: kilka orzechów włoskich, kilka listków świeżej mięty.

Przygotowanie: Śmietankę ubić z cukrem. Żółtka ubić na parze z cukrem. Oddzielnie rozpuścić czekoladę (1/4 gorzkiej zostawić do przybrania) i masło, dodać kawę. Dodać żółtka z cukrem. Białka ubić na pianę, delikatnie połączyć z masą. Wystudzić, przełożyć do pucharków.

Przybrać mus kleksem bitej śmietany, orzechami i listkami mięty.

Zupa czekoladowa z kasztanami

Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, 20 dag kasztanów jadalnych, 3 szklanki mleka, 3 pojemniki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 2 żółtka, 3 łyżki pokrojonej w cieniutkie paski, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych, 1 płaska łyżka cukru, 2 goździki, kilka ziaren pieprzu, sól.

Przygotowanie: Mleko zagotować z przyprawami. Kasztany umyć, osuszyć, opiec w piekarniku przez 15 min., obrać ze skórki i brązowych osłonek. Włożyć do gorącego mleka i ugotować do miękkości. Wyjąć, przestudzić, zmiksować. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić na parze, dodać masło, śmietanę, orzechy, skórkę pomarańczową, połączyć z kasztanami, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z zupą, mieszając, aby się nie zwarzyła.

Zupę można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej smakuje z grzankami francuskimi (lekko czerstwą bagietkę pokroić na kromki, moczyć w jajku wymieszanym z mlekiem i smażyć na złoty kolor).

Serduszka czekoladowe

Składniki: 12 dag czekolady, 12 dag cukru, 18 dag marmolady (najlepiej z płatków róży), 1 białko, zmielone migdały, kolorowy maczek do posypania.

Przygotowanie: Z cukru, marmolady migdałów i białka zagnieść ciasto (gdyby było zbyt gęste, dodać więcej białka), rozwałkować, posypując cukrem. Foremką wykroić małe serduszka i piec w piekarniku bez wcześniejszego podgrzewania. Po upieczeniu posmarować kolorowym lukrem lub polać czekoladową polewą i posypać kolorowym maczkiem.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …