Makaron w roli głównej

Już słyszę te protesty – że makaron jest tuczący, niezdrowy, zapychający… To nie do końca prawda, bo sam makaron tuczący nie jest, wszystko zależy od tego, co do niego dodamy i – prozaicznie – ile go zjemy. A ja naprawdę lubię makaron! Poczynając od babcinych, domowych klusek, a na szklistym, chińskim skończywszy.

Makaron nieodmiennie kojarzy się z Włochami. Nic dziwnego. Włosi go kochają, mają wiele ciekawych przepisów na sosy i dodatki do nich. Czy wiecie, że tak jak Francuzi mają 350 gatunków sera, tak Włosi mają blisko 300 rodzajów makaronu? Od samych nazw może zakręcić się w głowie – oprócz spaghetti są to m.in.: penne rogata, mezzelune, sedani, fusilli, eliche, conchiglie, farfalle,  rigatoni…

Dziś proponuję przepisy na makaron z różnymi dodatkami. Spróbujcie.

 

Makaron sojowy z tuńczykiem

Składniki: 10 dag makaronu sojowego, 40 dag mrożonki warzywnej „Mieszanka Chińska”, papryczka chili, ząbek czosnku, mały kawałek imbiru, 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oleju, puszka tuńczyka w sosie własnym, sól, pieprz.

Przygotowanie: makaron zalać wrzątkiem i pozostawić aż zmięknie. Mrożonkę podlać 2 łyżkami wrzątku i dusić przez 5 min. mieszając, aby się nie przypaliła. Z chili usunąć pestki i pokroić na drobne kawałki. Czosnek drobno posiekać, imbir zetrzeć na tarce. Przygotować sos – wymieszać czosnek, chili, imbir, sos sojowy, ocet i olej, doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać do mieszanki warzywnej i przesmażyć na dużym ogniu przez minutę. W salaterce wymieszać z sosem. Tuńczyka odcedzić, rozdrobnić i wymieszać z makaronem i warzywami.

Propozycja – zamiast tuńczyka można dodać drobno pokrojoną pieczoną lub wędzoną pierś indyka lub kurczaka.

 

Orzo z zielonymi warzywami

(Orzo to rodzaj drobnego makaronu w kształcie ziaren ryżu)

Składniki: 25 dag makaronu orzo, 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 50 dag bobu, po 25 dag dużego zielonego groszku (młode strąki) i drobnego, 20 dag białego sera owczego lub Ricotta, łyżka masła, 4 gałązki natki pietruszki lub świeżego oregano, kapary, ser mozzarella, puszka tuńczyka w wodzie, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Bób, fasolkę i zielony groszek oczyścić i opłukać, ugotować na półmiękko, następnie wystudzić i dusić chwilę w roztopionym na maśle. Makaron ugotować al dente i dodać do warzyw, doprawić i dusić jeszcze przez 2 min. Ser rozgnieść widelcem, dodać odrobinę wody pozostałej po gotowaniu makaronu i wlać na patelnię, doprawić listkami mięty. Polać oliwą z oliwek. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, kapary i tuńczyka odcedzić, dodać do makaronu.

 

Spaghetti z sosem carbonara

Składniki na 1 osobę: 10 dag makaronu spaghetti, 10 dag boczku surowego lub lekko wędzonego, 2 dag masła, 2 jajka, 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 12% lub mleka, 4 dag startego sera pecorino.

Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, odsączyć. Boczek pokroić z cienkie słupki, i zrumienić na maśle. Dodać makaron i mieszając, aby się nie przysmażył, odparować. Zgasić gaz pod patelnia. Jajka roztrzepać ze śmietanką, wymieszać z serem. Następnie szybko dodać do spaghetti na patelni. Podawać na ogrzanych, głębokich talerzach.

 

Cannelloni nadziewane mięsem

Składniki: 12 rurek cannelloni, 1 łyżka oliwy, sól.

Nadzienie: 30 dag mięsa, 1 cebula, 1 łyżka mleka, 3 dag bułki tartej, 6 łyżek śmietany18%, 3 dag tartego parmezanu, 1 białko, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i tymianku, sól.

Sos: 4 łyżki masła, 2 szklanki mleka, 7 dag startego sera gruyére, 4 łyżki maki pszennej.

Przygotowanie:

Nadzienie: mięso podsmażyć na patelni na oliwie, następnie odlać tłuszcz i przełożyć do garnka. Cebulę obrać i drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać do mięsa i wymieszać. Posolić, dodać zieleninę, wystudzić. Dodać bułkę tartą wymieszaną z mlekiem, śmietanę, parmezan i tyle białka, aby farsz się związał.

Cannelloni obgotować przez 2-3 min. w posolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, wystudzić. Delikatnie wypełnić ściśle nadzieniem.

Przygotować sos – stopić 3 łyżki masła, dodać mąkę i wymieszać. Mieszając, wlewać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Dodać ser, a gdy się roztopi, włożyć resztę masła i ubijać trzepaczką rózgową aż powstanie gładki sos.

W naczyniu żaroodpornym dno pokryć cienką warstwą sosu, ułożyć nadziane rurki cannelloni, polać resztą sosu i zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 30 min., następnie odkryć, aby danie się zrumieniło.

 

Maccheroni ze słodkim sosem kakaowym

(Maccheroni to makaron w kształcie prostych, krótkich, ukośnie prążkowanych rurek)

Składniki: 50 dag rurek maccheroni lub innego krótkiego makaronu, 9 dag masła, 10 dag cukru, 30 dag posiekanych włoskich orzechów, 8 g (1/2) szklanki niesłodzonego kakao, 1 szklanka bułki tartej, 1/2 łyżeczki cynamonu, skórka z jednej cytryny lub pomarańczy (według upodobania).

Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do dużej salaterki i wymieszać z masłem. Dodać orzechy włoskie, kakao, bułkę tartą, cynamon i skórkę cytrynową lub pomarańczową.

 


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …