Stara, dobra pomidorówka

Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! Zjadamy ich rocznie prawie 3,8 mld litrów, czyli na osobę przypadają… 103 litry. Zupa zajmuje szczególne miejsce w polskiej kuchni i na polskim stole. Stanowi doskonały dodatek do obiadu lub świetne danie jednogarnkowe. Każdy ma swoją ulubioną, ale rosół i zupa pomidorowa od lat należą do tych najpopularniejszych.

Nastała pora pomidorów. Warto więc, korzystając z okazji, odmienić oblicze starej, dobrej pomidorówki. I choć nic nie może się równać z babciną zupą pomidorową z domowym makaronem i prawdziwą kwaśną śmietaną, to warto poeksperymentować.

 Klasyczna zupa pomidorowa

Składniki: rosołowa porcja mięsa wołowego i kurczaka (ok. 50 dag), włoszczyzna, 5 szklanek wody, 60 dag pomidorów (5-6 łyżek koncentratu pomidorowego), 1,5 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1/5 szklanki śmietany 18%, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, cukier i sól do smaku. 1 łyżka posiekanego koperku.

Przygotowanie: Mięso oczyścić i opłukać, warzywa oczyścić i umyć. Zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, pieprz i ugotować (ok. 40 min). Wywar przecedzić.

Pomidory umyć, pokroić na kawałki i dusić z dodatkiem 1/2 łyżki masła przez 25 min. Następnie zmiksować (można przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki), połączyć z wywarem i zagotować.  Z mąki i pozostałego masła zrobić kulkę i włożyć do zupy, gotować ok. 5 min. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, szybko zagotować. Podawać z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem. Do zupy można wkroić ugotowaną marchewkę i pietruszkę – jeśli ktoś lubi.

 Czysta zupa pomidorowa

Składniki: 750 ml wywaru z warzyw lub mięsa (może być bulion z kostki), 60 dag pomidorów lub 10 dag koncentratu, cebula, łyżka masła, cukier i sól do smaku.

Przygotowanie: Ugotować wywar. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pokroić pomidory na połówki, dodać do cebuli. Udusić, po czym przecierać przez sito. Jeśli używamy koncentratu, należy go przesmażyć z cebulką i przetrzeć przez sito. Wywar przecedzić i połączyć z pomidorami. Doprawić zupę do smaku solą i cukrem.

Czystą zupę pomidorową można wzbogacić ciekawymi dodatkami, np.:

• Kiełkami sojowymi – dodać porcję kiełków, podgrzać, posypać siekaną natką pietruszki lub listkami kolendry i podać ze słonymi paluszkami.

• Po amerykańsku – dodać pokrojoną zieloną paprykę i odsączoną kukurydzę (mogą być mini kolby), zagotować, przed podaniem posypać natką lub koperkiem.

• Po chińsku – dodać ugotowaną oddzielnie kapustę pekińską i garść kiełków sojowych, z mąki, jajek i szczypty soli zrobić kluski lane i ugotować w zupie, przed podaniem posypać zieleniną.

 Krem z pomidorów

Składniki: 1 l wywaru warzywno-mięsnego (może być bulion z kostki), 70 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, mała cebula, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, 50 ml śmietany 18%, sól, pieprz, cukier do smaku, łyżka siekanego koperku, groszek ptysiowy lub ziołowe grzanki do zupy.

Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno pokroić. W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, dodać obrane, pokrojone pomidory, wlać kilka łyżek wody i dusić, mieszając pod przykryciem przez 30 min. Przetrzeć przez sito, ponownie włożyć do garnka, wlać wywar, dodać przecier, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze 10 min. Zupę podawać posypaną koperkiem, ozdobioną kleksem śmietany z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

 

Włoska zupa pomidorowa z selerem naciowym i bazylią

Składniki: 50 dag pomidorów lub puszka krojonych pomidorów bez skórki, 1 litr wywaru z kury (lub bulionu drobiowego z kostki), 2-3 gałązki selera naciowego, kilka gałązek bazylii, pół dużej cebuli, oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie: Pomidory świeże umyć, obrać i pokroić, gałązki selera pokroić, bazylię posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Wlać bulion, dodać pozostałe składniki i gotować 15-20 min. Wystudzić, zmiksować. Podawać z grzankami na gorąco lub na zimno, przybraną listkami bazylii.

Zupa pomidorowa z serem

Składniki: 1kg pomidorów, 30 dag żółtego sera (np. morskiego), cebula, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki), łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, siekany, świeży tymianek, bazylia i natka pietruszki, sól, biały pieprz.

Przygotowanie: Pomidory umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i rozetrzeć z solą. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać pomidory i mieszając dusić przez 20 min. Pod koniec dodać tymianek i bazylię. Następnie wlać bulion i zmiksować. Doprowadzić do wrzenia, z masła i mąki zrobić kulkę, włożyć ją do zupy i dogotować przez 5 min. Na końcu wsypać ser, wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami czosnkowymi, posypaną natką pietruszki


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Oliwki – dar bogów

    Tekst: Marta Arska Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i …

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Nieco zapomniana kalarepa Kalarepkę pamiętam z dzieciństwa – uprawiała ją na działce moja babcia. Lubiłam chrupać młode, obrane i opłukane …