Wydają się takie pospolite! Mówimy o nich, że są naszym bogactwem. To prawda – polskie jabłka cieszą się uznaniem na niemal całym świecie. Co warto o nich wiedzieć? Według legendy ojczyzną jabłek jest raj, a prawdziwą – Azja Środkowa. Na świecie hoduje się kilka tysięcy odmian jabłoni, a wiele gatunków nadal rośnie dziko. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają kwasom, głównie jabłkowemu i cytrynowemu. Jabłka zawierają pektyny (pochodne cukrów), oczyszczają organizm z resztek pokarmowych, regenerują florę bakteryjną, neutralizują toksyny. Ponadto znajdziemy w nich: witaminę C (najwięcej jest jej pod skórką i dlatego warto jeść jabłka ze skórką), potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo. Zawartość składników odżywczych zależy od odmiany i wielkości owoców.
Jabłka najczęściej wykorzystuje się do ciast i deserów, ale znakomicie pasują do mięs, szczególnie drobiu. Proponuję kilka przepisów na mięsne potrawy z jabłkami, przy okazji przypominając o rajskich jabłuszkach. Należą one do rodziny drzew różowatych. Mają skórkę w kolorze od złocistego do ciemnoczerwonego, są kwaśne, czasami cierpkie i mało soczyste, ale bardzo dekoracyjne. Świetnie nadają się do kandyzowania i marynowania, ale można je też dodawać do ciast, np. tradycyjnej szarlotki. Nadają jej odmienny, ciekawy smak.
Pierś kaczki z jabłkami i sosem curry
Porcja dla 4 osób.
Składniki: 50 dag piersi kaczki, łyżka curry, 30 dag jabłek, łyżka miodu, marchewka, cebula, 3 łyżki soku jabłkowego, 5 łyżek białego wina, 1/2 szklanki śmietany 30%, 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych, łyżka jasnej zasmażki, 2 łyżki tłuszczu do smażenia, sól, pieprz.
Przygotowanie: Marchewkę i cebulę opłukać, obrać, pokroić w drobna kostkę. Pierś kaczki umyć, osuszyć, skórę delikatnie naciąć w szachownicę (tak by nie uszkodzić mięsa). Tłuszcz rozgrzać w żaroodpornym naczyniu. Mięso obsmażyć przez 3 min. z obu stron, następnie upiec w 180°C przez 15-25 min. (w zależności od grubości piersi) i wyjąć na talerz.
Marchewkę i cebulę włożyć do tłuszczu z pieczenia kaczki, zrumienić, dodać curry, sok jabłkowy, miód, wino i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na grube plastry. Orzeszki ziemne posiekać. Dodać do sosu razem z zasmażką i mieszając – zagotować.
Pierś kaczki pokroić w grube plastry, podawać z jabłkami i sosem.
Watróbka cielęca z jabłkami
Porcja dla 4 osób.
Składniki: 60 dag wątróbki cielęcej, 2 łyżki mąki, 2 cebule, 2 jabłka, 3 łyżki margaryny, sól, biały pieprz.
Przygotowanie: Watróbkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w poprzek włókien w 4 grube plastry. Oprószyć mąką i odłożyć, aby mąka „przyschła”. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na 8 okrągłych, grubych plastrów.
Połowę margaryny rozgrzać na patelni. Jabłka zrumienić, zdjąć z patelni. Cebulę przesmażyć na złoty kolor. Następnie jabłka i cebulę trzymać w cieple. Patelnię oczyścić, rozgrzać pozostały tłuszcz. Wątróbkę smażyć 3-4 min. z każdej strony. Oprószyć solą i pieprzem.
Usmażoną wątróbkę podawać na ogrzanym półmisku, obłożyć jabłkiem i krążkami cebuli z purée ziemniaczanym.
Nadziewane jabłka z koniakiem
Porcja dla 4 osób
Składniki: 4 zielone jabłka, mała słodka cebulka lub 4 dymki. 10 dag pieczarek, 2 plastry szynki, 10 dag kiełbasy, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany, 2 łyżki koniaku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.
Przygotowanie: Cebulkę obrać, posiekać, pieczarki oczyścić, opłukać pokroić w kostkę. Z kiełbasy zdjąć skórkę i razem z szynką pokroić w kostkę. Olej rozgrzać, podsmażyć cebulkę, dodać pozostałe składniki i dusić przez 10 min.
Jabłka umyć, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć w nim jabłka. Zapiekać w temperaturze 200°C przez 35 min. Podawać w naczyniu do zapiekania.
Rajskie jabłuszka kandyzowane
Porcja na 4 słoiki
Składniki: 1 kg jabłuszek rajskich, 1 kg cukru, 1 cytryna, 1 laska wanilii. 100 ml czystej wódki lub rumu.
Przygotowanie: Jabłuszka wymyć, osuszyć i drewnianą wykałaczką ponakłuwać w kilku miejscach. Do płaskiego rondla wlać tyle wody, żeby tylko przykryła owoce, wrzucić laskę wanilii bez ziarenek (pozostawić je na później np. w małym słoiczku) i wlać sok z wyciśniętej cytryny. Lekko podgrzewać jabłuszka na małym ogniu od chwili zagotowania przez 5-7 minut. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjąć owoce do miski. W rondlu pozostawić ok 1l wody z gotowania, wsypać cukier i zagotować. Włożyć do syropu jabłuszka i chwilkę pogotować – powinny być szkliste. Można czynność gotowania powtórzyć na drugi dzień, ale nie jest to konieczne.
Wyparzone słoiczki napełniać jabłuszkami, po czym zalać zalewą i do każdego dodać po łyżce wódki lub rumu.
Zakręcić słoiczki, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem – np. pod grubym kocem.