Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był tylko do gotowania warzyw i przygotowywania słodkich kremów i musów. Powrócił do łask wraz z modą na zdrowe, dietetyczne odżywianie. Od wieków technika ta jest stosowana w kuchniach dalekiego wschodu. To Chińczycy wynaleźli kociołki i bambusowe sita do gotowania na parze bagatela – 3000 lat temu!
Gotowanie na parze jest dobre dla większości produktów. Pozwala zachować zdecydowanie więcej witamin i minerałów (ponieważ produkty spożywcze nie są zanurzone w wodzie), nie wymaga użycia dodatkowego tłuszczu, dlatego potrawy są zdrowsze i lżejsze. Do gotowanie na parze używa się specjalnych urządzeń – od prostych bambusowych i metalowych sit umieszczanych na garnkach, poprzez specjalne garnki, szybkowary, parowary po wysoce wyspecjalizowane piekarniki konwekcyjno-parowe.
Zanim przejdę do przepisów – kilka zasad gotowania na parze:
– wszystkie składniki powinny być wysokiej jakości, mięso powinno być chude, ponieważ nie wymaga długiego gotowania,
– pokrywka naczynia powinna być dokładnie dopasowana, aby para nie wydostawała się na zewnątrz, ponieważ wydłuża to czas gotowania,
– warzywa i owoce powinny być świeże i bez skaleczeń, ponieważ gotowanie na parze wzmacnia smak i aromat, i każdy zepsuty produkt pogarsza smak potrawy,
– gotowane razem składniki potrawy powinny być zbliżonej wielkości, by ugotowały się w tym samym czasie,
– gotowane na sitach produkty nie powinny dotykać wody w naczyniu,
– w przypadku gotowania piętrowego (np. w parowarze), mięso, ryby i soczyste produkty trzeba układać na dolnym poziomie by nie ociekały na inne produkty,
– produkty na górnej warstwie gotuje się nieco dłużej niż te z dolnego poziomu,
Potrawka z borowików
Składniki: 70 dag świeżych borowików, 2 cebule, 1/2 pęczka natki pietruszki, szklanka śmietany 18%, kubeczek jogurtu naturalnego, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz.
Przygotowanie: grzyby i cebulę dokładnie umyć, obrać, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na sicie. Gotować pod przykryciem na parze 3-4 minuty. Na patelni rozgrzać oliwę i wyłożyć grzyby, dodać śmietanę i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szybko zagotować. Przed podaniem posypać siekaną natką pietruszki.
Meksykańska zupa krem z czerwonej fasoli
Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli w zalewie, 1 ostra papryka, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki mąki, 1/4 kostki masła, 500 ml rosołu (może być z kostki), sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie: rosół wlać do garnka, zagotować. Pomidory, czosnek i paprykę pokroić na kawałki, ułożyć na sicie i umieścić nad wrzącym rosołem. Otworzyć puszki z fasolą i wylać ich zawartość na sito. Posypać odrobiną oregano i gotować 30 min. Następnie połączyć warzywa z rosołem w garnku, przestudzić, zmiksować. Jeśli zupa będzie za rzadka – zagęścić masłem roztartym z mąką. Przed podaniem doprawić solą, pieprzem, pozostałym oregano i skropić oliwą.
Klopsiki z bazylią
Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, pęczek świeżej bazylii, sól i pieprz.
Przygotowanie: do mięsa dodać pół szklanki wody, doprawić rozgniecionym czosnkiem i posiekaną bazylią. Wyrobić na jednolitą masę, pod koniec dodając oliwę. Ułożyć na sicie i ugotować na parze (ok. 20 min). Wodę z gotowania można wykorzystać do przygotowania lekkiego sosu.
Składniki: 2 kg szynki wieprzowej, po 1 szklance wytrawne białego i czerwonego wina, 1/2 pęczka świeżego tymianku, ziele angielskie, listek laurowy, sól.
Przygotowanie: przygotować marynatę – zagotować wino z 2. szklankami wody, zaparzyć zioła. Posolić, ostudzić, dokładnie odcedzić. Mięso umyć, oczyścić z błon (jeśli jest taka potrzeba). Dużą strzykawką z grubą igłą wprowadzić marynatę do mięsa. Tak przygotowane mięso włożyć do głębokiego sita (w parowarze na najniższym poziomie) i gotować na parze pod przykryciem przez 90 min.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi na parze i zieloną sałatą.
Krem kawowy z kawałkami czekolady
Składniki: 2 szklanki słodkiej śmietanki 12%, 6 jajek, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: kawę wsypać do naczynia ze śmietanką i powoli ogrzewać. Dodać cukier i spokojnie mieszając rozpuścić. Następnie ostudzić i dokładnie wymieszać z roztrzepanymi jajkami. Czekoladę połamać na grube kawałki i dodać do masy. Przełożyć do żaroodpornych foremek i ugotować w kąpieli wodnej. Przed podaniem ostudzić i posypać wiórkami czekoladowymi.