Salmonella – groźna nie tylko latem

Wbrew powszechnemu przekonaniu, zatrucie salmonellą jest groźne przez cały rok, nie tylko latem, chociaż właśnie w tym okresie notuje się znaczny wzrost zachorowań na salmonellozę. Ma na to wpływ wysoka temperatura i niestety, ciągle jeszcze niedostateczny poziom higieny w miejscach gdzie wypoczywamy. Co trzeba wiedzieć o salmonelli i sposobach zabezpieczenia się przed zakażeniem?

Salmonella to rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, charakteryzujący się średnią wielkością i grupujący Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Dzieli się je na dwa gatunki: Salmonella enterica oraz Salmonella bongori i wyróżnia następujące ich rodzaje:

Ÿ Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurim, Salmonella Virchow, Salmonella Hadar – są to bakterie, które wywołują zapalenie jelita cienkiego oraz grubego i stanowią główną przyczynę bakteryjnych zatruć pokarmowych.

Ÿ Salmonella Typhi – wywołująca dur brzuszny.

Ÿ Salmonella Paratyphi – wywołująca dury rzekome.

Po wniknięciu do organizmu salmonella przedostaje się do przewodu pokarmowego i zaczyna wytwarzać toksyny, które atakują błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pałeczki salmonelli odkrył w 1885 roku amerykański weterynarz Daniel E. Salmon badając jelita świni.

Jak dochodzi do zatrucia? Mówi się, że salmonella lubi surowe mięso – szczególnie drobiowe, jajka, rozmrożone lody lub mrożonki, niedogotowane lub niedopieczone potrawy. Przenoszą ją gryzonie i muchy, dlatego trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed nimi żywność. Salmonelloza jest często nazywana chorobą brudnych rąk – brak higieny sprzyja zakażeniu.

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się już 8 godzin po zjedzeniu skażonego produktu – są to bóle brzucha i głowy, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura. Jednak najczęściej choroba daje o sobie znać po 18-24 godzinach od zakażenia.

Leczenie zatrucia salmonellą zależy od stopnia zakażenia organizmu. Zwykle wystarcza kilkudniowa dieta, zażycie węgla leczniczego. Jeśli objawy nie ustępują przez 2-3 dni, podaje się antybiotyk. W cięższych przypadkach niezbędne jest umieszczenie chorego w szpitalu, gdzie wykonuje się specjalistyczne badania, tzw. posiew, aby upewnić się jakiego rodzaju bakterie spowodowały zatrucie i dobrać odpowiednie leczenie. Kolejny posiew robi się już po kuracji, aby sprawdzić czy organizm pacjenta jest wolny od bakterii. W przeciwnym razie może on zarażać innych.

Zakażenie salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, ponieważ szybko może dojść u nich do odwodnienia.

W przypadku rozprzestrzenienia się zakażenia, chorych leczy się w szpitalu za pomocą antybiotyków. W przeciwnym wypadku mogą im grozić niebezpieczne powikłania, np. różnego rodzaju objawy toksyczne, zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, posocznica, a w ciężkich zatruciach nawet sepsa.

Aby uchronić się przed zatruciem salmonellą, należy przestrzegać następujących zasad:

Ÿ surowe mięso, drób, ryby i jaja należy przechowywać z dala od produktów gotowych do spożycia, a do ich krojenia używać łatwych do umycia: szklanej lub plastikowej deski i noża,

Ÿ rozmrożonych produktów nie należy ponownie zamrażać,

Ÿ nie należy jeść lodów czy innych ciast i deserów, które nie były dobrze schłodzone, a szczególnie produktów rozmrożonych i ponownie zamrożonych,

Ÿ skorupki jaj przed włożeniem do lodówki i przed użyciem trzeba parzyć wrzątkiem przez ok. 10 sekund,

Ÿ tatar i inne potrawy z surowego mięsa najlepiej jest przygotowywać w domu, używając produktów ze znanego źródła,

Ÿ nie należy spożywać niedopieczonych, niedogotowanych potraw (uwaga na letnie grille) – wysokie temperatury w czasie smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje,

Ÿ nie wolno kupować mięsa niewiadomego pochodzenia,

Ÿ nie należy pić nieprzegotowanej wody,

Ÿ ważne jest zachowanie higieny osobistej i higieny przygotowania posiłków – należy myć ręce po powrocie z dworu, skorzystaniu z ubikacji, przed przygotowaniem posiłków, przed jedzeniem. Niezwykle ważne jest wyrobienie tego nawyk u dzieci, ponieważ badania prowadzone w polskich przedszkolach wykazuję, że polskie maluchy nie myją rąk!

 


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Leki z ziołowej apteki

    Warto wiedzieć, że ziołolecznictwo wiąże się również z poszukiwaniem nowych leków roślinnych oraz odkrywaniem nowych zastosowań terapeutycznych znanych już roślin …

  • Jabłka – chrupiące pokuszenie

    Wydają się takie pospolite! Mówimy o nich, że są naszym bogactwem. To prawda – polskie jabłka cieszą się uznaniem na …

  • Ulga dla zapracowanych i zaniedbanych dłoni

    Dłonie to najbardziej spracowana, a równocześnie najdelikatniejsza część ręki. Ich dotyk uśmierza ból, koi smutek, niesie ogromny ładunek czułości, ciepła …