Oliwki – dar bogów

6Tekst: Marta Arska

Drzewo oliwne ludzie uprawiają od ponad 5000 lat. Jego owoce są cenione za ich piękny zapach i doskonały smak, ale także dlatego że są lekkostrawne i zawierają wiele cennych substancji takich jak np. NNKT czyli nienasycone kwasy tłuszczowe omega. Pozyskiwane z nich oliwa i olej jest ponoć najzdrowszym tłuszczem na świecie!

Tak naprawdę pokochałam oliwki od wakacji w Grecji. Najbardziej lubię małą, hiszpańską przekąskę – zielone oliwki nadziane migdałami w słonej zalewie… Można je dodać do wielu potraw, nie tylko do przekąsek.

Dlaczego oliwki nazywa się darem bogów? Ateny, stolica greckiej krainy Attyki, to bardzo piękne i bogate miasto. O panowanie nad nim walczyli Atena i Posejdon. Ponieważ nie mogli dojść do porozumienia, Zeus postanowił, że Ateny przypadną temu, kto da mieszkańcom cenniejszy dar. Posejdon uderzył swoim wspaniałym trójzębem w skały Akropolu i wytrysnęło z niego źródło słodkiej wody! Atena wbiła w ziemię swoją włócznię, która przekształciła się w drzewo oliwne pokryte zielono-srebrnymi liśćmi i owocami ciężkimi od tłustego soku… Cóż wiadomo komu przypadło miasto. Ale najciekawsze jest to, że ateńscy przewodnicy pokazują turystom i źródło Posejdona, i owo słynne drzewo oliwne u stóp Akropolu.

Przez wieki oliwki służyły wyłącznie do wyrobu oliwy używanej w kuchni, kosmetologii, medycynie i do oświetlenia domów bogaczy. Miała też boskie, magiczne znaczenie – namaszczano nią władców i kapłanów. Dziś oliwki stanowią doskonały dodatek do wielu potraw – proponuje kilka przepisów. Wypróbujcie i rozsmakujcie się w tym śródziemnomorskim przysmaku. 


oliwki-w-serowej-skorupceOliwki w cieście serowym

Składniki: 30 zielonych oliwek nadziewanych papryką lub migdałami, 2 łyżki oliwy.

Na ciasto: szklanka startego sera cheddar, 2 łyżki masła, 1 żółtko, 1/2 szklanki mąki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Ciasto – mąkę, ser, masło, żółtka wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ciasto, rozwałkować, pokroić na niewielkie kwadraty.

Oliwki osączyć z zalewy, zawinąć w ciasto. Ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Piec 20 min. w temperaturze 200°C.

Oliwki w cieście można podawać na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek do różnego rodzaju sałat.


pomidory z oliwkamiPomidory z oliwkami

Składniki: 4 pomidory (ok. 60 dag), 10 dag szynki, 12 czarnych oliwek bez pestek, 2 łyżki masła, 3 łyżki natki pietruszki, 1/2 łyżeczki bazylii, 3/4 szklanki majonezu.

Przygotowanie: Pomidory umyć, przekroić w poprzek na połówki. Szynkę pokroić w kostkę, oliwki pokroić w krążki. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim pomidory przekrojem do spodu. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika na 10 min. Następnie na pomidorach ułożyć warstwę oliwek wymieszanych z szynką, posypać posiekaną bazylią i natką, zalać majonezem i posolić. Ponownie wstawić do piekarnika na 7-10 min.


salatka andaluzyjskaSałatka andaluzyjska

Składniki: duża sałata krucha, 4 pomidory (ok. 60 dag), 1 cebula, 1 ogórek sałatkowy, puszka tuńczyka w oleju, 20 zielonych oliwek bez pestek, 2 jajka, puszka kukurydzy.

Na sos: 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżki octu winnego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i odrobina cukru.

Przygotowanie: Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać oliwę i ocet winny. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Schłodzić.

Sałatę podzielić na liście, opłukać, osuszyć, porwać na małe kawałki. Ogórek umyć i razem ze skórką pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić na cząstki. Pomidory umyć i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sałatę i ogórek włożyć na dno salaterki i polać sosem. Następnie ułożyć na nich pomidory i posypać cebulą. Dodać osączoną kukurydzę. Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i wyłożyć na sałatkę. Przybrać oliwkami i jajkiem. Podawać z bagietką.


kurczak z papryka i oliwkamiKurczaki z papryką i oliwkami

Składniki: 2 kurczaki (ok. 1,80 kg), 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 kg pomidorów, po 3 papryki zielone i czerwone, 15 zielonych oliwek bez pestek, 1/3 szklanki oliwy, 2 łyżeczki tymianku, sól i pieprz.

Przygotowanie: Papryki umyć, osuszyć, ułożyć na blaszce i wstawić na 10-15 min. do gorącego (190°C). Ostudzić, obrać ze skórki, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usnąć pestki. Kurczaki oczyścić, umyć, osuszyć i podzielić na części – usunąć kość grzbietową z szyjka i kuperkiem. Następnie obrumienić na oliwie. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, włożyć paprykę i dusić przez 15 min. Następnie dodać kurczaka, cebulę, pomidory, tymianek, sól i pieprz. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 40 min (aż mięso będzie miękkie). Pod koniec duszenia dodać oliwki.

Podawać z ryżem lub makaronem.


pesto-z-suszonych-pomidorow-i-zielonych-oliwekPesto z suszonych pomidorów i zielonych oliwek

Składniki: 100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej, 50 g zielonych oliwek, 50 g sera owczego typu pecorino, 1 ząbek czosnku, 4 gałązki bazylii,

2 gałązki natki pietruszki, 70 ml oliwy, 1 op. makaronu kokardki.

Przygotowanie: Suszone pomidory odsączyć z zalewy. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do moździerza kuchennego. Rozgnieść, dodać ząbek czosnku i oliwki. Utrzeć na gładką masę. Natkę pietruszki posiekać, a listki bazylii porwać na małe kawałki i dodać do pomidorów. Ucierać dalej wlewając powoli oliwę. Na koniec dodać starty ser i jeszcze raz całość wymieszać. Przełożyć pesto do słoika. Można je przechowywać w lodówce 5 dni. Pesto z suszonych pomidorów idealnie pasuje do makaronu typu kokardki. Ugotowany według przepisu makaron wystarczy wymieszać z pesto z suszonych pomidorów i oliwek, posypać startym parmezanem.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły

  • Na parze, czyli zdrowo

    Gotowanie na parze to sposób przygotowywania posiłków stary jak świat, choć przez wiele lat nieco zapomniany. W zasadzie stosowany był …

  • Stara, dobra pomidorówka

    Jak wynika z raportu opracowanego przez „Puls Biznesu”, my – Polacy – uwielbiamy zupy i jemy ich najwięcej na świecie! …

  • Nieco zapomniana kalarepa Kalarepkę pamiętam z dzieciństwa – uprawiała ją na działce moja babcia. Lubiłam chrupać młode, obrane i opłukane …