Gospodarka tlenem w glebach uprawnych ważnym czynnikiem plonotwórczym

J. Ostrowskiprof. dr hab. inż. Janusz Ostrowski

Instytut Technologiczno-Przyrodniczy, Falenty k. Warszawy

Dla prawidłowego rozwoju i plonowania rośliny uprawne pobierają częścią nadziemną dwutlenek węgla z atmosfery oraz wodę, rozpuszczone w niej składniki pokarmowe i tlen z gleby częścią podziemną, czyli systemem korzeniowym. Zasoby wody zależą od porowatości gleby, której część powinna być zajęta zawierającym tlen powietrzem glebowym. Zużycie tlenu przez rośliny uprawne może osiągać wielkość do 300 kg ha-1 doba-1.

W przypadku całkowitego zalania gleby wodą rośliny i mikroorganizmy glebowe korzystają z tlenu rozpuszczanego w wodzie, który poprzez korzenie drogą dyfuzji przenika do ich organizmów. Jeżeli przed wyczerpaniem się tego zapasu nie nastąpi odpływ nadmiaru wody i ponowne napowietrzenie (natlenienie) gleby, korzenie roślin obumierają, a w glebie rozwijają się mikroorganizmy pobierające tlen z rozkładu zawierających go związków mineralnych.


Zamów prenumeratę: gospodarz-samorzadowy.pl/prenumerata
Cały tekst dostępny w wersji papierowej miesięcznika „Gospodarz. Poradnik Samorządowy”
lub na platformach sprzedaży online



Podobne artykuły